Insa pentru a vedea cat de sanatoasa este cresterea PIB in acest an, trebuie analizata evolutia PIB-ului pe segmente, ce va fi facuta publica de Institutul National de Statistica abia pe 5 iunie.
Deocamdata, se poate spune ca cresterea de 8,2% a PIB in primul trimestru raportat la T1 2007 poate determina bancile sa isi revizuiasca in crestere prognozele privind cresterea anuala a economiei. „Estimam o crestere de 6,5% a PIB dar in conditiile actuale in mod clar luam in calcul o revizuire a prognozei pentru tot anul”, a spus pentru DailyBusiness Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank Romania.
La randul sau, Florian Libocor, economistul sef al BRD SocGen, considera ca, in conditiile in care ritmurile de crestere economica se mentin, prognoza bancii pentru majorarea PIB in 2008, de 6,6% este posibil sa fie depasita, cu circa un punct procentual.
Economistul sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, sustine ca trebuie asteptate mai intai datele referitoare la evolutia pe componente a PIB, pentru se vedea daca va fi vorba de o revizuire a prognozei pentru acest an.
„Avem de-a face deocamdata cu un efect de baza foarte puternic care se va disipa in timp (evolutia slaba a economiei din T1 2007, perioada la care se raporteaza evolutia din primul trimestru)”, a explicat economistul sef al BCR.
In ceea ce priveste evolutia economiei in viitoarele trimestre, analistii sustin ca este posibil sa asistam la cresteri similare ale PIB, in special in trimestrul trei, cand vor fi inglobate in PIB rezultatele noii productii agricole.
In estimarea Raiffeisen Bank Romania, aportul negativ al agriculturii s-a redus la -7% in primul trimestru, de la -16,5% in T4 2007 si -22,4% in T3 2007, rezultatele negative indicand scaderea productiei in perioadele mentionate raportat la trimestrele similare din anul anterior.
Economistul sef al BRD Soc Gen, Florian Libocor, sustine ca, desi „este greu de spus daca vom asista la ritmuri de crestere la fel de mari in celelalte trei trimestre din 2008, in trimestrul trei am putea vedea o reeditare a situatiei din trimestrul unul, pe fondul inregistrarii unei recolte agricole bune”.
Dascalu se asteapta ca trimestrele viitoare, in care se va putea vedea contributia agriculturii la PIB, cresterea sa fie chiar mai mare „poate chiar de 2 cifre, in special in trimestrul trei, in care se va face simtit aportul net al agriculturii”, a completat acesta.
La randul sau, Lucian Anghel sustine ca trimestrul trei este de asteptat sa fie, sub raportul cresterii economice, la fel de bun ca primele trei luni, „dar pana nu vedem structura cresterii PIB nu putem spune daca va fi vorba de un nivel superior sau inferior celui anuntat pentru primele trei luni”.
Important este insa, sustin economistii, cat de „sanatos” va fi avansul PIB din acest acest an, si cat din cresterea economica va fi determinata de consumul in exces.
Florian Libocor nu exclude ca majorarea PIB sa se produca pana la finalul anului pe fondul unei accelerari a consumului, spune el, adaugand ca „ritmurile accelerate de crestere vor determina reinceperea discutiilor despre pericolul supraincalzirii economiei si necesitatea mentinerii dobanzii cheie la niveluri ridicate”.
Datele publicate de Raiffeisen Bank Romania indica insa scaderea ritmului de crestere a cererii interne in ultimele trei trimestre, de la 14,3% in trimestrul trei al lui 2007, la 12,5% in T4 al anului trecut si 12%, cresterea estimata de banca pentru T1 din 2008.
„In conditiile in care avansul economiei se produce pe fondul unei politici monetare destul de stricte, care franeaza consumul, am putea vorbi de o crestere sanatoasa. Ar fi interesant insa de vazut evolutia exporturilor nete, pentru a vedea daca putem vorbi despre crestere sanatoasa”, explica Ciprian Dascalu.