Inflatia anualizata a ajuns in septembrie la 6,03%, cu peste un punct procentual mai mult decat in august.
„Sansele ca tinta de inflatie a bancii centrale pe acest an, de 4% plus minus un punct procentual, sa fie atinsa, sunt aproape zero”, a spus pentru DailyBusiness Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.
In opinia analistului financiar, exista riscul ca inflatia sa fie de 6,4-6,5% in octombrie, pe fondul cresterilor insemnate de preturi la alimente.
„Ma astept ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reactioneze prompt si sa creasca rata dobanzii de politica monetara cu cel putin 0,5 puncte procentuale, poate chiar un punct procentual. In acelasi timp, isi va continua politica de sterilizare. Totodata, ne asteptam la scaderea cresterii economice pe trimestrul 3. Dupa calculele noastre, valoarea acesteia va fi de 4,6% in trimestrul 3, iar cresterea economica anuala va fi de 5%”.
Dumitru a mai spus ca inflatia anuala ar putea ajunge la 5,5% in 2007, intr-un scenariu in care e luata in calcul o eventuala majorare a ratei dobanzii de politica monetara de catre banca centrala, in sedinta din octombrie. „Daca BNR nu ia aceasta decizie, este posibil ca inflatia anuala sa depaseasca 6%”, a atras atentia economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.
In opinia lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, atingerea tintei de inflatie pentru anul in curs ar fi o mare surpriza. „Ma astept ca rata inflatiei pe 2007 sa depaseasca nivelul de 5%”, a spus acesta. Totodata, analistul economic estimeaza ca produsul intern brut va avea in 2007 o crestere in jurul a 6%, putin sub nivelul la care Banca Nationala a Romaniei estimase potentialul pietei (6,1%).
La randul sau, Liviu Voinea sustine ca BNR ar putea lua decizia de crestere a dobanzii de politica monetara, in sedinta din octombrie.
„Nu stiu insa cat va putea influenta aceasta masura rata inflatiei, acesta nefiind generata de creditarea in exces, ci de cresterea preturilor la alimente”, a mai spus Voinea.
Scaderea dobanzii de politica monetara si sterilizarile bancii centrale (retrageri de masa monetara de pe piata interbancara) vor conduce la aprecierea leului, a mai spus analistul.
Voinea considera ca imaginea Romaniei in fata investitorilor straini nu va fi influentata major de deteriorarea indicatorilor macroeconomici. 2008 este insa an electoral, iar in aceste perioade investitiile straine sunt mai putine in raport cu ceilalti ani.
„Investitorii strategici sunt un pic mai reticenti in anii electorali. Practic, isi negociaza afacerile cat la conducere se afla un anumit guvern, iar derularea acestora se va face sub auspiciile altui executiv, care dicteaza noi conditii economice”, a explicat directorul GEA.
Inflatia e in crestere in tot sud-estul Europei
Analistii bancii daneze Danske Bank estimeaza in cel mai recent raport ca inflatia va depasi tinta anuntata de BNR pentru acest an, de 4% plus sau minus 1%, apreciind ca preturile de consum vor avea o crestere anuala cuprinsa intre 5,2 si 5,8% in decembrie 2007.
Analistii bancii daneze considera, la randul lor, ca BNR va trebui sa ia masuri pentru temperarea tendintelor inflationiste. Pentru 2008, acestia anticipeaza ca inflatia anuala va fi cuprinsa, la finalul anului, intre 5,5% si 6%.
„Datele privind inflatia in Romania confirma tendinta de accelerare dramatica a inflatiei pe care o putem observa in toata regiunea sud-est europeana, mai ales in tara vecina, Bulgaria, dar si in tarile baltice, ceea ce indica necesitatea adoptarii urgente a unor masuri pentru a readuce inflatia sub control”, a spus Lars Christensen analist la Danske Bank.
Inflatia anuala a sarit in septembrie la 6,03%, de la 4,96% in august, mult peste estimarile analistilor.
Nivelul de 6,03% se situeaza asadar cu 1% peste pragul superior al intervalului de plus sau minus 1% care incadreaza tinta de 4% a BNR pe acest an.