In ciuda revenirii la nivelul regiunii, economia romaneasca se afla in continuare in dificultate, fiind estimata a se contracta in trimestrul III cu 2,1% in urma diminuarii consumului intern pe seama scaderii veniturilor si cresterii TVA, au precizat analistii.
Exporturile sunt sectorul cel mai dinamic al economiei, cu o crestere de 25,2% in august fata de aceeasi luna a anului trecut. Pentru primele opt luni ale anului exporturile au inregistrat un avans mai sustinut decat importurile, acestea din urma pornind insa de la o baza mai mare, rezultand in final un deficit comercial in crestere cu 1,9% fata de aceeasi perioada din 2009.
„Exporturile sunt singurele care au mai atenuat o cadere si asa destul de dura, care s-ar fi resimtit in alte conditii de-a dreptul dramatic. Deprecierea leului la finalul lui 2008 si asezarea lui pe un alt palier a fost din acest punct de vedere cu siguranta benefica”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a casei de brokeraj X-Trade Brokers.
Conform estimarilor unei banci, BNR a vandut incepand cu octombrie 2008 circa 11 miliarde de euro pentru stabilizarea cursului.
„Rezerva efectiv detinuta de Banca Nationala a coborat cu aproape 10 miliarde de euro in ultimii doi ani, cresterea raportata bazandu-se pe imprumuturile de la FMI si UE. Dintr-un anumit punct de vedere, aceasta poate fi o vulnerabilitate”, au spus analistii X-Trade.
„BNR a respins criticile adresate politicii sale valutare, vorbind de o interventie menita sa stabilizeze, nu sa mentina cotatia la un nivel artificial. Conform guvernatorului Mugur Isarescu, rata de schimb este aproape o obsesie pentru romani”, au adaugat acestia.
Pentru moment, perspectiva unei continuari a prezentei stabilizatoare a BNR este cea mai probabila.
„BNR ia in calcul, conform mandatului sau, mentinerea stabilitatii financiare, iar evolutia restantelor are intr-adevar o dinamica ingrijoratoare. Pe de alta parte cerintele prudentiale sunt pentru moment acoperitoare, iar economia reala ar putea beneficia prin canalul viabil al exporturilor de o depreciere moderata a cursului. In plus, tendinta periculoasa de reaprindere a interesului predominant pentru creditul in valuta ar fi astfel diminuata”, a conchis Victor Safta.