„In conditiile actuale, diminuarea contributiilor sociale la bugetul de stat ar lasa angajatii si angajatorii cu mai multi bani, care ar lua calea consumului, fapt care ar genera o inflatie suplimentara”, a explicat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), pentru NewsIn.
Totodata, reducerea CAS-ului va genera o pierdere de 0,2% din produsul intern brut (PIB) la bugetul de stat, considera analistul. Voinea a mai spus ca pensiile private obligatorii creeaza oricum un deficit mare la buget si o alternativa ar consta in reducerea contributiilor la bugetul de stat in favoarea pensiilor private facultative.
„Reducerea contributiilor si a impozitarii nu reprezinta un lucru rau, insa scaderile de CAS planuite pentru anul viitor (care vor stimula iesirea veniturilor din zona gri n.r.) nu sunt suficiente pentru a compensa pierderile pentru buget”, a explicat la randul sau analistul Ilie Serbanescu.
La inceputul anului viitor, angajatorul va beneficia de scaderea contributiilor de somaj cu 1%, a celor de sanatate cu 0,5% si a contributiilor pentru accidente de munca si boli profesionale cu 0,7%, mentioneaza NewsIn.
Urmatoarea scadere se va aplica de la 1 iulie 200 angajatul urmand sa plateasca mai putin cu 1% din venitul brut la asigurarile de sanatate si cu 0,5% la somaj.
De ultima etapa de reducere, care va fi realziata la 1 decembrie 2008, vor beneficia de angajatorii, care vor plati contributii de pensie mai mici cu 1,5%, de somaj reduse cu 0,5% si de sanatate in scadere cu 0,3%.
In prezent, contributiile angajatorului reprezinta 2% din venitul brut al angajatului pentru somaj, 6% pentru sanatate si 18,5% pentru pensie, in conditii normale de munca. In cazul in care conditiile de munca sunt deosebite sau speciale, contributia de pensie se majoreaza cu cate 5%.
Contributiile curente ale angajatului sunt, in acest an, de 1% pentru somaj, 6,5% pentru sanatate si 9,5% pentru pensie.
Proiectul de buget stabileste ca angajatorii vor plati in 2008, in functie de clasa de risc, contributii de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale reduse la 0,04%, de la 0,74% in prezent. Contributia la fondul de garantare a creantelor salariale va fi mentinuta anul viitor la 0,25%.