Trimestrul al patrulea al anului trecut a adus o crestere neasteptata a economiei Romaniei, respectiv de 0,1% fata de trimestrul al treilea; per ansamblu insa, in 2010, economia a ramas in recesiune.
Anul 2011 are premisele pentru a inregistra o dinamica pozitiva, estimata la 1,2% – 1,8%, iar increderea mediului de afaceri si analistilor incepe sa se reconstruiasca.
Conform indicelui ZEW (Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung), perceptia in privinta perspectivelor economiei Romaniei s-a imbunatatit, indicele respectiv marcand o crestere de 3,6 puncte.
Romania se plaseaza astfel din punctul de vedere al increderii analistilor respectivi pe locul patru in regiune, in urma Cehiei, Poloniei si Croatiei, dar inaintea Austriei, Ungariei si Slovaciei. Masura situatiei curente a cunoscut un salt de 12,2 puncte, dar ramane intr-o zona negativa, la -37,8 puncte.
Semne bune vin din cresterea vanzarilor de autovehicule comerciale cu 83% in luna ianuarie, dupa scaderi de 27% in 2010. Numarul firmelor intrate in insolventa a fost in ianuarie de aproximativ zece ori mai mic fata de aceeasi luna din 2010.
Unele firme din domeniul constructiilor se arata mai optimiste in privinta contractelor, inclusiv pe seama extinderii unor fabrici construite anterior.
Productia industriala ar putea sa continue trendul pozitiv in 2011. Exporturile insa nu mai pot duce singure greul stabilizarii, din moment ce blocul european ar putea fi afectat de politicile de austeritate, iar cursul de schimb euro-leu isi pastreaza stabilitatea.
Consumul intern ar putea cunoaste o redresare modesta, intr-un reflex de corectie a unor scaderi brutale in 2009 – 2010.
„Pentru moment, reticenta sectorului bancar privind injectarea de lichiditati in economia reala franeaza redresarea economica. Bancile nu duc lipsa de lichiditati, insa nu sunt inca dispuse sa isi asume riscuri. Unele banci au inregistrat pierderi in 2010, iar deprecierea activelor imobiliare nu este inca reflectata total in bilanturile bancilor, acest fapt diminuand o data in plus apetitul pentru oferirea de credite.<
Agricultura, in conditii meteo favorabile, ar putea contribui pozitiv la dinamica PIB-ului. Stocurile mondiale de produse agricole sunt in general la niveluri scazute, punand presiune ascendenta pe preturi. Pe termen mediu si lung, accesarea finantarilor europene si injectii din partea mediului bancar ar putea propulsa agricultura intr-o zona de eficienta cu impact pozitiv net asupra PIB. Pe termen scurt insa, fluctuatiile in acest sector pot fi importante.
„Ritmul de crestere a economiei Romaniei, previzionat pentru anul curent la 1,2 – 1,8%, este sub potential. Politica monetara ar putea cunoaste o relaxare moderata, cu impact pozitiv asupra economiei. O scadere puternica a dobanzilor insa are sanse limitate din cauza riscurilor inflationiste induse de cresterea preturilor mondiale la marfuri. Pentru ca expansiunea economica sa se apropie de un ritm de crestere sanatos, gradul de absorbtie al fondurilor europene ar trebui sa creasca, impreuna cu capacitatea sectorului public de a face investitii eficiente in infrastructura. In acelasi timp, redresarea increderii ar trebui sa revigoreze consumul, pe baze rationale si corelat cu o crestere a veniturilor reale ale populatiei”, a precizat Victor Safta.
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala.