„Somajul a continuat sa creasca in Romania in mod constant si ceea ce ingrijoreaza mai mult decat nivelul la care a ajuns acesta este trendul care se inregistreaza: rata de crestere lunara s-a mentinut aproximativ constanta din ianuarie 2009 si pana in prezent. Somajul ramane in general in urma cresterii economice, acest fenomen fiind inregistrat deja in multe tari”, a declarat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
El a precizat ca diferenta dintre aceste tari si Romania o constituie insa existenta mai multor industrii dezvoltate, capabile sa absoarba forta de munca odata ce relansarea economica a inceput, ceea ce nu este cazul in Romania.
„Parghiile economice principale care pot fi folosite raman stimularea finantarii sectorului privat, atragerea investitiilor straine si un curs leu- euro care sa sustina exporturile”, a adaugat Victor Safta.
In Romania, rata somajului a inceput sa creasca usor in august 2008, cand a ajuns la 3,8%, fata de 3,7% in luna iulie a aceluiasi an. In decembrie 2008, somajul a ajuns la 4,4% si a inceput anul 2009 cu 4,9% in ianuarie. In luna iulie a anului trecut, rata somajului ajunsese deja la 6,3%, iar in decembrie la 7,8%.
Somajul a continuat sa creasca si in acest an, situandu-se la 8,3% in februarie, comparativ cu 8,1% in ianuarie 2010 si, respectiv, 5,3% in februarie 2009.
La nivel european, rata somajului a fost in ianuarie de 9,5%, aceeasi ca in decembrie 2009 si cu 1,5% mai mare decat in ianuarie 2009. In SUA, rata somajului a ramas constanta in februarie, comparativ cu ianuarie 2010 (9,7%).
„Sigur ca rata somajului este foarte importanta ca procent in sine, dar si mai importanta este tendinta pe care o inregistreaza aceasta – crestere, stagnare sau scadere – si, din aceasta perspectiva, evolutia somajului in Romania este ingrijoratoare, avand in vedere ca sunt inca anuntate disponibilizari importante, la care se adauga, desigur, concedierile din sectorul privat, despre care aflam doar cand acestea se reflecta in statisticile oficiale”, au spus analistii X-Trade Brokers.
Dintre parghiile aflate la indemana Romaniei pentru a opri scaderea economica si cresterea somajului, exporturile sunt extrem de afectate.
„Aprecierea recenta a leului a lovit puternic exportatorii. In plus, intrucat nu s-a datorat performantelor economiei nationale, ci unor infuzii de valuta, aceasta apreciere este periculoasa pentru moneda nationala in sensul unei volatilitati crescute a acesteia, fiind oricand posibila o evolutie rapida in sens invers, pe aceleasi considerente care tin strict de jocuri ale pietei valutare. Evident, ne asteptam ca BNR sa intervina daca o astfel de situatie o sa apara si sa mai tempereze oscilatiile”, a precizat Victor Safta.
Nici investitiile straine directe nu stau mai bine: in ianuarie, acestea au scazut cu 67% fata de aceeasi luna a anului trecut. In ceea ce priveste finantarea sectorului privat, companiile se lovesc de greutatea garantiilor pe care trebuie sa le ofere si de dobanzile inca destul de ridicate.
„Majoritatea masurilor anti-criza aplicate in Romania s-au axat pe cheltuieli: scaderea cheltuielilor statului- in general prin disponibilizari- si cresterea cheltuielilor companiilor, prin diferite modificari ale regimului fiscal. Oricum, axarea pe cheltuieli in detrimentul perspectivei veniturilor este o politica ‘de salvamar’. Pentru o redresare economica stabila, atentia trebuie indreptata asupra cresterii veniturilor: sectorul privat existent trebuie sustinut mai mult decat oricand, trebuie stimulate noi investitii in industrii competitive la nivel european, iar moneda nationala trebuie sa reflecte pe cat posibil realitatea economica”, a conchis Victor Safta.