- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: \”Sacrificarea\” somajului poate prelungi criza

29 Mar, 13:25 • Redactia DailyBusiness
Creditarea si consumul nu au cum sa se relanseze, oricat ar incerca Banca Nationala sa le stimuleze, inclusiv prin reducerea dobanzii de politica monetara, in conditiile unui somaj fara perspective de stagnare in viitorul apropiat si in lipsa sigurantei locurilor de munca, au declarat analistii X-Trade Brokers.
Analisti: \Sacrificarea\ somajului poate prelungi criza

„Somajul a continuat sa creasca in Romania in mod constant si ceea ce ingrijoreaza mai mult decat nivelul la care a ajuns acesta este trendul care se inregistreaza: rata de crestere lunara s-a mentinut aproximativ constanta din ianuarie 2009 si pana in prezent. Somajul ramane in general in urma cresterii economice, acest fenomen fiind inregistrat deja in multe tari”, a declarat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

El a precizat ca diferenta dintre aceste tari si Romania o constituie insa existenta mai multor industrii dezvoltate, capabile sa absoarba forta de munca odata ce relansarea economica a inceput, ceea ce nu este cazul in Romania.

„Parghiile economice principale care pot fi folosite raman stimularea finantarii sectorului privat, atragerea investitiilor straine si un curs leu- euro care sa sustina exporturile”, a adaugat Victor Safta.

In Romania, rata somajului a inceput sa creasca usor in august 2008, cand a ajuns la 3,8%, fata de 3,7% in luna iulie a aceluiasi an. In decembrie 2008, somajul a ajuns la 4,4% si a inceput anul 2009 cu 4,9% in ianuarie. In luna iulie a anului trecut, rata somajului ajunsese deja la 6,3%, iar in decembrie la 7,8%.

Somajul a continuat sa creasca si in acest an, situandu-se la 8,3% in februarie, comparativ cu 8,1% in ianuarie 2010 si, respectiv, 5,3% in februarie 2009.

La nivel european, rata somajului a fost in ianuarie de 9,5%, aceeasi ca in decembrie 2009 si cu 1,5% mai mare decat in ianuarie 2009. In SUA, rata somajului a ramas constanta in februarie, comparativ cu ianuarie 2010 (9,7%).

„Sigur ca rata somajului este foarte importanta ca procent in sine, dar si mai importanta este tendinta pe care o inregistreaza aceasta – crestere, stagnare sau scadere – si, din aceasta perspectiva, evolutia somajului in Romania este ingrijoratoare, avand in vedere ca sunt inca anuntate disponibilizari importante, la care se adauga, desigur, concedierile din sectorul privat, despre care aflam doar cand acestea se reflecta in statisticile oficiale”, au spus analistii X-Trade Brokers.

Dintre parghiile aflate la indemana Romaniei pentru a opri scaderea economica si cresterea somajului, exporturile sunt extrem de afectate.

„Aprecierea recenta a leului a lovit puternic exportatorii. In plus, intrucat nu s-a datorat performantelor economiei nationale, ci unor infuzii de valuta, aceasta apreciere este periculoasa pentru moneda nationala in sensul unei volatilitati crescute a acesteia, fiind oricand posibila o evolutie rapida in sens invers, pe aceleasi considerente care tin strict de jocuri ale pietei valutare. Evident, ne asteptam ca BNR sa intervina daca o astfel de situatie o sa apara si sa mai tempereze oscilatiile”, a precizat Victor Safta.

Nici investitiile straine directe nu stau mai bine: in ianuarie, acestea au scazut cu 67% fata de aceeasi luna a anului trecut. In ceea ce priveste finantarea sectorului privat, companiile se lovesc de greutatea garantiilor pe care trebuie sa le ofere si de dobanzile inca destul de ridicate.

„Majoritatea masurilor anti-criza aplicate in Romania s-au axat pe cheltuieli: scaderea cheltuielilor statului- in general prin disponibilizari- si cresterea cheltuielilor companiilor, prin diferite modificari ale regimului fiscal. Oricum, axarea pe cheltuieli in detrimentul perspectivei veniturilor este o politica ‘de salvamar’. Pentru o redresare economica stabila, atentia trebuie indreptata asupra cresterii veniturilor: sectorul privat existent trebuie sustinut mai mult decat oricand, trebuie stimulate noi investitii in industrii competitive la nivel european, iar moneda nationala trebuie sa reflecte pe cat posibil realitatea economica”, a conchis Victor Safta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat ...
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe zi. Candidații nu au nevoie de studii superioare
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe ...
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni între PSD și PNL
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni ...
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală