Bancile americane au raportat, la finele trimestrului 3, profituri in scadere, pe fondul dificultatilor de plata cu care se confrunta debitorii. Jason Goldberg, unul dintre analistii bancii de investitii Lehman Brothers, a spus ca rezultatele trimestriale a 51% dintre marile banci americane au fost sub estimarile jucatorilor de pe Wall Street, mentioneaza presa internationala.
Decizia Fed de a scadea rata sa principala la imprumuturile pentru o zi (overnight), de la 4,75% la 4,50%, va cobori o serie de rate ale dobanzilor la creditele pe termen scurt acordate populatiei, cum ar fi imprumuturile de pe cardurile de credit.
Coborarea dobanzii cheie a bancii centrale americane ar putea permite bancilor sa scada si ratele pentru depozite, ceea ce va crea premisa sporirii volumului de lichiditati bancare.
Totodata, micsorarea ratei dobanzii cheie favorizeaza deprecierea dolarului, incurajand scaderea deficitelor externe ale Americii.
Analistii financiari de la nivel international considera insa ca in mod normal, scaderile dobanzii de politica monetara au nevoie de sase luni pentru ca efectele lor sa se vada in economie. Prin urmare, coborarea de miercuri a dobanzii americane de politica monetara si chiar cea din septembrie (cu 0,5%) vor avea nevoie de timp ca sa isi faca pe deplin efectul.
„Problemele raman aceleasi: pe piata imobiliara exista o slabire si avem un posibil efect contagios care afecteaza negativ alte imprumuturi pentru populatie, inclusiv cele pentru cardurile de credit si creditele din sectorul auto”, a spus Rodrigo Quintanilla, seful diviziei pentru banci si broker-dealeri din America de Nord, al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor’s.
Mai mult decat atat, unele banci, inclusiv Citigroup Inc, Bank of America Corp si Wachovia Corp, au expuneri mari la piata de capital si au fost afectate negativ in vara, cand s-a declansat criza creditelor.
Unii dintre analistii financiari citati de presa internationala au mentionat ca se asteapta la o deteriorare semnificativa a situatiei economice din SUA, in conditiile in care standardele mai aspre de creditare pe care le impun bancile si pietele de capital ii strang cu usa pe consumatori, iar somajul creste si valoarea caselor scade.