Prognoza de contractie a PIB pentru trimestrul 2 a ING Bank Romania este de 9,7%, iar pentru T3, analistii financiari ai bancii estimeaza chiar o scadere a economiei de peste 10%. Marti, mai multi analisti chestionati de Mediafax declarau ca se astepata la o contractie a produsului intern brut (PIB) de 9-10% in T2. Potrivit ING, scaderea PIB din T2 a fost cauzata in special de evolutia din sectorul constructiilor si din vanzari si servicii.
Institutul National de Statistica (INS) va prezenta joi evolutia economiei in T2.
In primul trimestru, aceasta a inregistrat o scadere anuala de 6,4%, iar acordul de imprumut incheiat de Romania cu Fondul Monetar International prevede o scadere de 8-8,5% a PIB.
Cine are in mana cheia redresarii?
Romania pare sa se fi adancit in recesiune. Ce s-ar putea face insa ca declinul economiei sa fie oprit? Mai precis, ce sta in puterea sectorului public si al celui privat pentru a reduce impactul crizei?
In opinia lui Matei Paun, managing partner al BAC Investment, sectorul public nu e capabil sa faca nimic pentru a redresa situatia.
„Nu avem politicieni capabili sa raspunda rapid la criza. Daca ar fi reactionat rapid pana acum, economia ar fi avut deja timp sa se puna pe picioare”, a spus Matei Paun, pentru DailyBusiness.ro. El nu crede ca autoritatile vor reusi sa puna pe picioare investitiile pe care si le-au propus sau sa reduca cheltuielile in ritmul anuntat.
Putin mai optimist, Nicolae Chidesciuc, senior economistul ING Bank Romania, considera ca guvernantii au la indemana o solutie, si ar putea ajuta la revenirea economica prin reducerea deficitul bugetar.
„Daca deficitul bugetar este mare, atunci toti investitorii evita sa vina in Romania, deoarece se gandesc ca prima solutie la care vor apela autoritatile, pentru a isi creste veniturile in vederea reducerii deficitului, va fi cresterea sarcinii fiscale asupra mediului privat, prin majorarea taxelor”, a explicat economistul sef al ING Bank Romania, pentru DailyBusiness.
In ceea ce priveste masurile pe care autoritatile le-ar putea lua pentru scaderea deficitului, Nicolae Chidesciuc considera ca acestea ar trebui sa se axeze pe scaderea cheltuielilor.
Comentand masura anuntata recent de guvernanti, respectiv trimiterea bugetarilor in concediu fara plata de 10 zile, analistul este de parere ca aceasta nu este eficienta, fiind o solutie temporara. „Se obtin intr-adevar reduceri de cheltuieli, dar problema majora ramane, iar statul va avea si anul viitor de achitat aceleasi salarii”, a spus Chidesciuc.
Desi foarte dureroasa, solutia anuntata miercuri de guvernanti, care vizeaza disponibilizari in sectorul public, completate de reduceri salariale, pare mult mai potrivita, sustine reprezentantul ING.
„Personalul bugetar este supradimensionat in raport cu marimea economiei si cu ceea ce poate suporta economia. In plus, salariul mediu a fost mai mare in mediul public fata de mediul privat, in mod continuu, incepand din 2005, ceea ce nu e absolut deloc normal”, a completat analistul.
Creditarea va veni in sprijinul economiei?
Daca Guvernul ar lua masuri credibile de reducere a deficitului public, atunci investitorii ar considera ca Romania ofera un mediu economic sigur, neamenintat de cresterea taxelor, si finantatorii ar accepta sa plaseze imprumuturi, in conditiile in care exista siguranta ca acestea le vor fi returnate, pe fondul unei functionari bune a afacerilor, a aratat analistul ING.
Recent, exportatorii s-au plans ca au comenzi la export, dar nu au finantari cu ajutorul carora sa isi intretina activitatea, pentru a putea sa le onoreze.
Matei Paun de la BAC Investment sustine la randul sau ca, in prezent, lipsa lichiditatilor la costuri convenabile este cea mai mare problema a sectorului privat. „Am discutat cu multi antreprenori zilele acestea si mi-au spus ca incearca sa reziste prin forte proprii, atat cat vor putea”, a spus Matei Paun.
Un sprijin din partea bancilor, care ar putea oferi firmelor credite la costuri convenabile, ar putea fi o solutie salvatoare. Paun este insa sceptic la ideea ca bancile ar putea veni in sprijinul intreprinzatorilor.
„Ele nu par pregatite sa reactioneze la criza. Stau pe un morman de credite neperformante, dar nu au inceput sa isi execute restantierii. Cresterea datoriilor nerambursate le face extrem de tematoare cand se pune problema creditarii, asumarii unui risc de orice fel”, considera analistul de la BAC Investment.
Pe de alta parte, atrage acesta atentia, multe companii au un management incapabil sa raspunda in mod prompt la criza, prin restructurarea afacerilor, ceea ce intarzie de asemenea iesirea din criza.
Pana unde ar putea scadea economia, daca masurile de franare a recesiunii nu vor fi luate? Daca deficitul public nu este redus, atunci PIB-ul ar putea scadea, in opinia lui Nicolae Chidesciuc, si cu peste 10% in 2009. Pentru finele anului banca are in vedere revizuirea prognozei sale actuale, care este in prezent de 7,1% pe an.
Matei Paun afirma ca o contractie a economiei de 10% ar fi o performanta chiar multumitoare pentru Romania in 2009.