Principalele masuri luate in mandatul lui Sebastian Vladescu s-au indreptat impotriva evaziunii, cea mai importanta dintre acestea fiind infiintarea registrului intracomunitar pentru platitorii de TVA. Totodata, a fost majorata taxa pe valoarea adaugata de la 19% la 24%.
Tot sub mandatul lui Vladescu s-a decis inlocuirea impozitului minim cu cel forfetar, de la 1 octombrie.
O reforma a sistemului de impozitare era pregatita de Vladescu pentru anul viitor. Acesta se declarase un partizan al impozitului progresiv pe venit, precum si al cresterii impozitelor pentru sectorul agricol.
Pana la preluarea ministerului de catre Vladescu, Finantele erau unul din principalii parteneri ai bancilor, care finantau bugetul de stat in schimbul unor randamente destul de „usturatoare”. Dupa venirea acestuia, negocierile cu bancile au devenit tot mai dure, statul incercand sa diminueze costul imprumuturilor.
Finantele au respins in mod repetat toate ofertele de cumparare ale bancilor care cereau randamente peste 7%, in ciuda faptului ca finantatorii justificau randamentele mari cerute prin inrautatirea perspectivelor inflationiste. Aceasta in conditiile in care dupa cresterea TVA, inflatia era anticipata la 8% pentru finalul de an.
Unii analisti sunt insa de parere ca refuzul de plati bancilor randamente mai mari pentru finantari a condus bugetul intr-o stare de subfinantare, care nu a permis plata arieratelor, ceea ce afecteaza mersul economiei.
Demiterea lui Vladescu nu a primit, pana acum, o justificare oficiala. In opinia lui Dan Schwartz , managing partner in cadrul Scot & Company Consulting, destituirea lui Sebastian Vladescu este mai degraba o decizie politica.
Aceeasi opinie este sustinuta si de Luminita Ristea, managing partner al firmei de consultanta financiara Consulting R, membra a Nexia International.
„Cred ca ministrul a avut de la inceput un mandat si nu a fost vorba de masuri care tineau de o strategie prorprie. Se stia de la inceput ca are de dus o misiune la indeplinire, care va ajunge la final”, a spus Luminita Ristea.
In opinia lui Dan Schwartz, Vladescu ar fi putut avea un aport benefic in zona finantelor, deoarece era un apropiat al cercurilor de afaceri, dar nu a preluat sugestii de la businessmani ca sa imbunatateasca starea mediului de afaceri.
Dan Schwartz spune ca multe din deciziile fiscale din timpul lui Vladescu au tinut de strategia guvernamentala si nu de propria viziune asupra finantelor. Daca majorarea TVA a fost un pas acceptat de majoritate, unele masuri nu au fost la fel de bine primite fiind considerate stangace. „Masurile antievazioniste vor avea mai degraba ca rezultat cresterea birocratiei decat reducerea evaziunii. Ma refer in special la crearea registrului pentru operatorii intracomunitari. Am multi clienti din strainatate care spun ca nu au mai intalnit nicaieri asa ceva si ca obligatia de a inscrie in acest registru le creeaza numeroase probleme”, a spus Schwartz.
Una din opiniile pentru care Vladescu a intrat in conflict cu premierul Boc a fost sustinerea introducerii cotei progresive.
Exista in piata si analisti care au atentia analistii din piata, cota progresiva, care exista si inainte de introducerea cotei unice, a avut un efect destul de nefast asupra veniturilor publice.
Dincolo de motivele care au condus la demiterea ministrului Vladescu, sunt importante efectele pe care demiterea sa le are asupra pietelor financiare.
Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania, spune ca remanierea si implicit destituirea lui Vladescu va avea un efect negativ asupra pietelor financiare, in conditiile in care investitorii apreciaza mai degraba continuitatea politica.
Acelasi comentariu l-a facut si Tim Ash, seful diviziei de piete emergente din cadrul sucusalei londoneze a Royal Bank of Scotland, consultat de Bloomberg. Ash mentiona ca inlocuirile de ministri anuntate joi la Bucuresti sunt o solutie proasta pentru pietele financiare, dar este pretul care trebuie platit pentru ca actualul guvern al Romaniei sa aiba macar o sansa sa supravietuiasca motiunii de cenzura anuntata de opozitie.
Premierul Emil Boc l-a propus ca inlocuitor al lui Sebastian Vladescu pe deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu.