„Singura implicatie a deciziei Fitch va fi scumpirea in continuare a finantarii externe pentru Romania”, a spus pentru DailyBusiness Ciprian Dascalu, trader Millennium Bank Romania.
Standard&Poor’a scazut deja perspectiva de rating de la stabil la negativ, iar Moody’s a anuntat ca nu va mai schimba ratingul Romaniei pana in septembrie.
Traderul Millennium Bank este de parere ca implicatiile deciziei Fitch asupra leului, care s-a depreciat usor dupa aparitia comunicatului agentiei de rating, vor fi minore si de scurta durata.
La randul sau, Melania Hancila, analist al Bancii Comerciale Romane, considera ca impactul schimbarii perspectivei agentiei de rating asupra Romaniei este destul de limitat.
„Daca ar fi fost revizuite ratingurile de credit, atunci ar fi fost mai grav, dar dupa ce Standard’Poor’s redusese perspectiva asupra Romaniei la negativ, comunicatul Fitch nu vine cu nimic nou, asa incat sa aiba un impact major in piata”, a spus pentru DailyBusiness Melania Hancila.
Comunicatul agentiei de rating Fitch mentiona ca schimarea perspectivei de outlook asupra Romaniei a fost determinata in special de adancirea deficitului de cont curent al tarii, in 2007.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, afirma recent ca este nevoie de un mix de politici macroeconomice pentru temperarea atat a deficitelor externe, cat si pentru atingerea tintei de inflatie. Isarescu mentiona ca se impune o politica monetara stricta, corelata cu cresterid e salarii ponderate si cu masuri fiscale restrictive.
In perioada urmatoare, analistii se asteapta ca BNR sa inaspreasca politica monetara. Ciprian Dascalu si Melania Hancila estimeaza in acest sens o majorare a ratei dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, pana la 8,5%.
Dascalu mizeaza pe majorarea dobanzii cheie de catre BNR cu 0,5 p.p, „sub asteptarile pietei”. Traderul Millennium Bank pune aprecierea din ultimul timp a leului doar pe seama interventiilor bancii centrale, care a cumparat lei, si nicidecum pe randamentele oferite de dobanzile la lei, care ar fi determinat investitorii sa investeasca in moneda nationala.
Melania Hancila sustine ca dobanda ar putea fi majorata la 8,5% in cadrul sedintei de pe 4 februarie a Consiliului de Administratie al bancii centrale, si poate chiar la 9%, in cadrul sedintelor ulterioare.
Analistul BCR crede ca interesul investitorilor pentru leu ar putea fi retrezit de marirea diferentialului dintre dobanzile la lei si cele ale altor monede din zona, creindu-se astfel premisele pentru aprecierea leului, in decurs de o luna acesta putand reveni la nivelul de 3,6 lei/euro, pe fondul calmarii pietei valutare.