- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analistii avertizeaza: Romania trece prin crestere economica falsa

11 Dec, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Romania risca sa se transforme intr-o simpla economie de consum in cadrul UE, iar cresterea deficitului comercial cu 54,06% fata de anul trecut releva faptul ca ascensiunea economica este bazata in principal pe importuri, au declarat, pentru DailyBusiness, specialistii in economie.
Analistii avertizeaza: Romania trece prin crestere economica falsa

In acest an, Romania a importat de doua ori mai mult decat a exportat, releva datele Institututul National de Statistica (INS). Adica am consumat produse din import, de la automobile la produse alimentare, de 41,47 miliarde de euro, in timp ce exporturile romanesti, in special textile, mobila, vin si produse chimice, nu au depasit 24,25 miliarde de euro.

Balanta comerciala arata astfel, dupa primele 10 luni ale anului, un deficit de 17,22 de miliarde de euro, in crestere cu 54,06% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totusi, deficitul este in scadere, dupa ce in primavara anului atinsese si valori de 60-70%.

Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), estimeaza ca deficitul comercial va continua tendinta de majorare, urmand sa depaseasca granita celor 20 miliarde de euro in acest an.

„Dezechilibrul balantei comerciale va continua, cu siguranta, urmand sa ajunga la finele acestui an pana la nivelul de 22 miliarde de euro”, a spus Ionescu pentru DailyBusiness. „Cresterea deficitului va fi accentuata de majorarea importurilor din acest ultim trimestru, o perioada de sarbatori in care volumul cererii creste in medie cu 30-40%”, estimeaza Ionescu.

Cresterea deficitului este extrem de periculoasa pentru economie, spune Ionescu, care crede ca daca guvernul nu va stimula exporturile, se va trezi ca guverneaza o economie exclusiv de consum.

[quote=Mihai Ionescu, secretar general ANEIR]Atata timp cat exportatorii nu sunt stimulati, ne putem astepta la o adancire a deficitului, fapt ce se va traduce intr-o crestere economica falsa care, la un moment dat, va exploda in inflatie si recesiune[/quote]

Prabusirea lohn-ului a dezechilibrat balanta comerciala

Analistii economici spun ca economia romaneasca are deja toate caracteristicile unei economii de consum. Caderea productiei in lohn, in special in domeniul confectiilor, ca urmare a concurentei acerbe venita din China si India, a dus la accentuarea dezechilibrului balantei comerciale.

„Daca pana acum lohn-ul mai corecta in sens pozitiv putin din cifrele exportului, odata cu inchiderea fabricilor de confectii si a celorlalte capacitati de productie, Romania s-a trezit in capcana consumului”, considera Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata.

„Am ajuns in situatia de a deveni o economie de consum in cadrul UE, in care consumul creaza o falsa impresie in privinta cresterii economice”, mai spune analistul economic.

In prezent, Romania exporta in principal produse petroliere, automobile (Logan – n.r.), produse ale industriei navale, textile, mobila si produse chimice. La capitolul importuri insa, paleta este mult mai larga, de la produse alimentare la tehnologie si automobile.

„Ne bazam in principal exporturile pe Logan, pe navele construite in santierele navale, pe vanzarea de produse petroliere si din ce in ce mai putin pe textile, unde concurenta din Asia este nemiloasa si pe mobila, care insa nu mai are un asemenea succes ca acum 10 ani”, estimeaza analistul economic Cristian Dinulescu.

„In schimb, importam de toate, in cantitati nelimitate, fara a incerca in niciun fel sa protejam si sa impulsionam productia autohtona. Aceasta situatie ne-a transformat deja, intr-o economie de consum, iar accentul se va amplifica pe viitor”, mai spune analistul.

Economistul Radu Limpede vede, dincolo de cifrele evidente, un alt fenomen, care, neluat in seama, ar putea avea grave efecte pe termen lung – lohn-ul mascat.

„Avem zeci de capacitati de productie deschise in Romania, care produc pentru export intr-un fel de sistem lohn. Acestea nu genereaza produse finite. Un exemplu ar fi fabricile de componente auto, care produc diverse componente”, spune Limpede. „Lohn-ul mascat inseamna ca platesti taxe la un nivel inferior celor pentru produse finite. De aici rezulta avantaje pentru companii, care se folosesc de mana de lucru ieftina, produc la costuri reduse, si dezavantaje pentru statul roman care pierde bani buni din export”, mai spune analistul.

Substituirea produselor de import – misiunea imposibila pentru 2008

Analistii economici spun ca echilibrarea balantei comerciale ar putea fi realizata printr-o politica fiscala mult mai indrazneata a guvernului, ce ar trebui sa stimuleze exporturile si sa protejeze productia nationala.

„Stimularea fiscala a productiei autohtone, care sa asigure o paleta de produse alternative celor din import, dublata de o extindere a facilitatilor fiscale acordate celor care fac productie pentru export, ar putea determina o scadere a deficitului”, crede economistul Liviu Voinea.

Analistul economic Radu Limpede spune ca premizele unei dezvoltari sanatoase a economiei romanesti exista deja, dar ca ele trebuie stimulate pentru a face fata concurentei venita din importuri.

„Procter & Gamble isi produce in acest moment mare parte din produse in Romania si chiar le exporta in tarile din jur. Ford va veni la Craiova sa realizeze produse finite (automobile – n.r.), pe care le va exporta in proportie de 90%, Renault va extinde exporturile gamei Logan, Rompetrol, prin intrarea in actionariat a companiei KazMunaiGaz, isi va extinde exporturile in UE de carburanti, urmare a accesului liber la uriasele rezerve de petrol din Kazahstan. Sunt doar cateva exemple ce pot reprezenta o insanatosire a exporturilor”, a mai spus analistul.

„Daca tot suntem o tara de consum, macar sa stimulam marii retaileri sa renunte la importuri si sa isi selecteze paleta de produse din productia interna”, spune si Cristian Dinulescu. „Exista semnale ca, odata cu aderarea, unele batalii cu produsele de import au fost deja castigate. Pe segmentul produselor alimentare exista semnale ca producatorii romani au capacitatea reala de a face fata produselor externe si chiar ar putea iesi cu aceste produse la export”, a mai declarat analistul.

Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, spune ca desi premisele par optimiste, totul depinde de modul in care Guvernul si BNR vor influenta situatia economica.

„Atata timp cat au tinut leul in apreciere, care a fost total artificiala, nivelul sustenabil situandu-se undeva intre 3,8 si 4 lei, nu au facut altceva decat sa stimuleze importurile. Am avut o crestere economica bazata pe importuri care nu a fost neaparat una sanatoasa. E timpul ca perceptia sa se schimbe, sa trecem de la interesul politic la cel economic”, a mai spus Ionescu.

Estimari CNP: deficitul comercial va creste cu 40% intre 2008-2013

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca, in urmatorii ani, deficitul comercial ar putea sa se accentueze. Astfel, pentru anul viitor, deficitul comercial ar putea ajunge la 25,78 miliarde euro, in 2009, la 29,29 miliarde euro in 2010, la 32,44 miliarde euro, in 2011, la 34,8 miliarde euro, in 2012, la 35,32 miliarde euro, iar in 2013 la 35,9 miliarde euro.

Totusi, avand in vedere ca si PIB-ul va creste in aceasta perioada, este foarte posibil ca ponderea deficitului in PIB sa scada, ceea ce inseamna efecte negative tot mai mici pentru economie.

Pentru intervalul 2008-2012, estimarile CNP privind exporturile au fost revizuite in scadere, la 46,4 miliarde euro in 2010 (fata de 46,8 miliarde euro in varianta preliminara) si la 59,2 miliarde euro in 2012 (59,7 miliarde euro in varianta preliminara).

Pentru 2013, exporturile Romaniei sunt estimate la 66 miliarde euro, CNP mentinand proiectia din prognoza preliminara. CNP a revizuit in crestere importurile, care ar putea ajunge la 77,03 miliarde euro, in preturi CIF, in 2010 si la 104,44 miliarde euro in 2013.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate face gratuit
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate ...
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion pe toate planurile
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion ...
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă