Ionut Dumitru, head of research la Raiffeisen Bank, estimeaza ca leul va continua deprecierea si spune ca, „chiar daca BNR este deocamdata confortabila cu nivelul leului”, de la un nivel al cursului de 3,65 va interveni in piata.
„Deprecierea leului ajuta la scaderea deficitelor externe, avand impact atat asupra castigurilor la export, care cresc, cat si asupra importurilor, si implicit a consumului, care se diminueaza. Ma astept ca la nivelul de 3,65 lei/euro BNR sa intervina totusi pentru a tempera deprecierea, care s-ar putea duce in inflatie”, a spus Dumitru, pentru DailyBusiness.
Ionut Dumitru estimeaza totodata intarirea politicii monetare din partea BNR, care ar putea urca din nou dobanda de politica monetara la inceputul lui 2008, pana la 8%.
La randul sau, Ciprian Dascalu, trader Millennium Bank Romania, considera ca BNR este relaxata in privinta cursului actual leu/euro.
„Deprecierea leului a fost si o consecinta a declaratiilor guvernatorului BNR care se declara confortabil cu nivelul leului, ce a fost receptat de speculatori si ca un semnal ca nu are de gand sa intervina pentru aprecierea leului (majorand dobanda de politica monetara sau prin vanzare de valuta – n.r.), ceea ce i-a determinat isi retraga investitiile in lei”, a spus Dascalu, pentru DailyBusiness.
„Faptul ca BNR era multumita de nivelul leului a fost demonstrat si de evolutia din ultimele zile, cand dobanzile interbancare ajunsesera la niveluri de 2-3%, iar banca centrala nu a sterilizat”.
Dascalu spune, in schimb, ca daca BNR se va decide sa intervina, atunci va apela la o sedinta extraordinara prin care sa ia decizia de majorare a dobanzii de politica monetara inca din acest an. „Daca ne uitam la cifrele din 2006 observam ca leul nu a mai atins acest nivel din iunie, cand dobanda de politica monetara a fost ridicata la 8,75%, iar inflatia se afla la un nivel similar celui din octombrie anul curent, ceea ce determinat speculatorii investeasca din nou in leu”, a mai spus Dascalu.
Nu e de asteptat insa o decizie „peste noapte”, BNR urmand sa recurga la aceasta decizie dupa o analiza „mai adanca”, previne analistul.
Traderul Millenium Bank a precizat ca este greu de anticipat un maxim al deprecierii pentru acest an, dar este de asteptat totusi ca la un curs de 3,7 lei/euro BNR sa intervina, avand in vedere obiectivul principal al bancii centrale, care este atingerea tintei de inflatie. Chiar daca tinta din 2007 a fost ratata, se pune problema atingerii nivelului pentru 2008.
Pe termen lung, Dascalu se asteapta insa ca leul aiba o tendinta de apreciere si sa ajunga spre finalul lui 2008 la un nivel de 3,3 -3,4 lei/euro.