In 2010, inflatia a atins nivelul de 7,96%, un nivel dublu fata de cel din 2009 (4,74%). Cresterea puternica a preturilor s-a datorat, in principal, majorarii TVA-ului de la 19 la 24%. Mai toate produsele si serviciile vandute in Romania au costat astfel cu cel putin 5% mai mult.
Comerciantii au inclus in preturi si celelalte cheltuieli aditionale, aparute pe lantul economic, de la scumpirea utilitatilor (curent, gaze, carburanti), materiilor prime (in genul grau, porumb etc.), cresterea accizelor (tigari, carburanti, bauturi) etc. Bineinteles, preturile au crescut, in multe cazuri, si din motive conjuncturale – spre exemplu, multe firme si-au acoperit pierderile generate de scaderea vanzarilor prin majorarea tarifelor sau pe fondul speculatiilor – au fost comercianti care au profitat, ca de obicei, de orice situatie pentru a creste preturile si a-si majora astfel veniturile.
Astfel s-a ajuns, spre exemplu, ca produse precum cartoful, cunoscut drept „mancarea saracului”, sa se scumpeasca in 2010 cu 45,5%, legumele si fructele cu 22,4% respectiv 17%, uleiul cu 21%.
In ceea ce priveste produsele nealimentare, cea mai importanta crestere de preturi a fost la tutun, de 26,34%. Combustibilii s-au scumpit cu 15,38%, iar energia termica cu 12%. Pe partea serviciilor, in 2010 cele mai mari cresteri de preturi au fost raportate la apa, canal si salubritate (15,85%), alte servicii (15%), transport cu CFR (14%).
[img=1112]sursa datelor: INS[/img]
Riscurile lui 2011
Ce se va intampla in acest an? Ne asteapta noi scumpiri sau, in premiera, vom asista la scaderi de preturi?
Analistii economici sunt destul de rezervati in estimari. Ei afirma ca evolutia preturilor in 2011 depinde de foarte multi factori, de la cotatia leului la evolutia pretului petrolului pe plan international. Si Guvernul isi va avea rolul sau important.
Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank si seful Consiliului Fiscal, o institutie infiintata pentru a ajuta Guvernul Boc sa gaseasca calea spre iesirea din criza, spune ca evolutia preturilor din 2010 este incerta, din multe puncte de vedere.
„Principalele riscuri vin in 2011 din zona preturilor administrate (gaze, energie, medicamente etc.- n.r.), despre care nici in 2010 n-am stiut calendarul lor de ajustare (stabilit de autoritati – n.r.), si, prin urmare, nici in momentul de fata nu stim detalii. Aici intrevad un factor mare de incertitudine”, afirma expertul.
Cu alte cuvinte, va depinde de Guvern cand si cu ce procent vor creste preturile la gaze si curent.
Producatorii cer de anul trecut majorarea preturilor, insa decizia a tot fost amanata. Cert este ca in 2011 nu vom scapa de scumpiri, mai cu seama ca 2012 va fi an electoral, iar majorarea tarifelor ar fi o decizie sinucigasa din punct de vedere politic. Singura dilema este legata, astfel, doar de cuantumul scumpirilor in 2011. La gaze, E-ON, spre exemplu, cere o crestere de preturi de 30%.
„Cresterea preturilor administrate va avea un efect puternic in nivelul inflatiei”, afirma analistul Cristian Dinulescu. „Daca se scumpeste energia electrica si gazele, vom vedea, probabil, un val mai puternic de scumpiri decat cel declansat de majorarea TVA”, spune economistul. Iar daca si pretul carburantilor va creste, atunci inflatia o va lua razna, crede el.
Rozalia Pal, economistul sef al Unicredit, spune ca trebuie sa ne pregatim pentru un astfel de scenariu.
„Pretul carburantilor va depinde de evolutia cotatiei petrolului, dincolo de nivelul accizelor. Daca titeiul va continua sa se scumpeasca, asa cum se intampla in prezent, ne putem astepta la noi cresteri de preturi”, afirma economistul.
Analistul Aurelian Dochia vine cu o alta veste proasta. „Preturile alimentelor ar putea creste in continuare, pe fondul evolutiei internationale. Criza cerealelor, din 2010, ar putea continua si in acest an, pe fondul dezechilibrului dintre cerere si oferta”, spune acesta.
Exista si vesti bune
Analistii nu vin numai cu vesti proaste. Au si date ceva mai incurajatoare. Ei estimeaza ca, in conditiile in care cotatia leului va ramane constanta, in jurul lui 4,1-4,3 lei/euro, macar acest motiv va putea sa contribuie la mentinerea preturilor, in special in domeniul serviciilor.
Analistul Aurelian Dochia nu exclude insa varianta ca leul sa aiba de patimit de pe urma crizei din zona euro. „Criza nu s-a incheiat. Dimpotriva. Exista semne de intrebare privind multe tari (Portugalia, Spania – n.r.), asa ca, de modul in care va fi rezolvata aceasta problema va depinde, in parte, si evolutia cotatiei euro/leu”.
Daca evolutia va fi insa cea anticipata si Romania va iesi din recesiune in a doua parte a anului, asa cum se estimeaza, aceasta evolutie s-ar putea regasi si in nivelul preturilor.
„In urmatoarele luni, inflatia se va stabiliza in jur de 7%, urmand ca din iulie sa asistam la o scadere treptata si sa incheiem anul cu o inflatie in jurul a 4%”, estimeaza Ionut Dumitru.
Iulie este luna in care se preconizeaza ca va dispare si „efectul de baza” determinat de majorarea TVA-ului in iulie 2010. Opinie impartasita de aproape toti analistii, sigurele diferente fiind legate de estimarile privind inflatia la finalul anului, vazuta intre 4 si 6%.
Va reveni insa economia pe plus?
Analistul Aurelian Dochia spune ca, cel mai probabil, am atins fundul sacului. „Suntem la nivelul din 2007 privind venitul pe cap de locuitor si cred ca, din acest moment, consumul ar putea sa inceapa, treptat, sa isi revina”, explica analistul.
In teorie, daca romanii vor incepe din nou sa cheltuie, ar ajuta in mod direct economia sa iasa din criza si asta in conditiile in care consumul reprezinta 70% din PIB.
Un al expert economic, Dragos Cabat, estimeaza, pe de alta parte, ca daca inflatia se va tempera, Banca Nationala ar putea da semnalul ieftinirii creditelor, prin scaderea dobanzii de politica monetara.
„Este absolut necesar ca BNR sa scada dobanda cheie pentru a stimula creditarea”, afirma analistul. Scaderea dobanzii cheie ar putea determina astfel bancile comerciale, cel putin in terorie, sa reduca la randul lor costul creditului si sa relanseze creditarea, principalul motor al economiei.