Interviurile cu mai mult de 40 de profesionisti din domeniul investitiilor din Europa, Statele Unite, Asia si Australia au evidentiat nemultumirea larg raspandita fata de actualele prevederi de raportare financiara.
Respondentii au cerut International Accounting Standards Board (IASB) si Financial Accounting Standards Board (FASB) sa propuna un cadru de raportare financiara nou si imbunatatit cat mai curand posibil.
„Pe plan local, discutiile dintre IASB si FASB sunt relevante pentru Romania pentru ca si companiile locale vor trebui in viitorul apropiat sa faca trecerea la raportarea financiara bazata pe standardele IFRS si este important ca toate partile implicate sa fie constiente de potentialele consecinte ale actualelor dezbateri”, a declarat Paul Facer (foto), Financial Services Assurance Partner, PricewaterhouseCoopers Romania.
In ceea ce priveste viitorul standardelor de raportare specifice contractelor de asigurari, aproape 90% dintre participantii la studiul PwC au fost de parere ca sectorul asigurarilor are particularitati care necesita aparitia unui cadru de raportare distinct.
Dintre cei care se pronunta in favoarea unui cadru distinct de raportare, mai mult de jumatate (56%) ar dori reguli diferite de raportare pentru asigurarile de viata si cele generale. Aproape 70% ar dori ca aspectele unui contract care are un profil de risc sau de venituri diferit, asa cum sunt serviciile de economisire si investitii, sa fie contabilizate in mod diferit, scopul fiind acela de a clarifica sursa profiturilor.
Mai mult de 70% dintre participanti si-ar dori sa vada o marja de risc explicita folosita in determinarea obligatiilor din asigurare, in principal pentru ca „mai multa informatie este mai buna decat mai putina”. Cu toate acestea, foarte putini au cunostinta cu privire la felul in care marja de risc ar putea functiona in practica.
Concluziile studiului arata ca 64% dintre respondenti ar dori sa vada modificarile propuse standardelor de contabilitate aferente instrumentelor financiare si contractelor de asigurari adoptate in acelasi timp pentru a fi prezentat drept un pachet coerent de reglementare. Cu toate acestea, restul de 36% au fost de parere ca daca s-ar adopta noile standarde in materie de instrumente financiare inaintea celor pentru contractele de asigurari, s-ar pastra simetria cu alte sectoare financiare.
PricewaterhouseCoopers a desfasurat interviuri cu mai mult de 40 de analisti din sectorul asigurarilor din Europa, Statele Unite, Asia si Australia in toamna acestui an, pentru a afla perspectiva lor asupra situatiei actuale si a directiei viitoare a standardelor de raportare financiara in domeniul asigurarilor.