In opinia acestora si rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate atat la pasivele in lei, cat si la cele in valuta, la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR, iar o relaxare a politicii monetare ar putea avea loc in anul 2013.
Estimarea referitoare la mentinerea dobanzii de politica monetara apartine tuturor participantilor la sondaj.
Conform AAFBR, 92% dintre persoanele care au raspuns la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii aferente pasivelor in lei vor fi mentinute la 15%, in timp ce restul estimeaza o reducere la nivelul de 12%. Potrivit opiniei tuturor participantilor la sondaj, rezervele minime obligatorii aferente pasivelor in valuta ar putea fi pastrate la 20% la urmatoarea sedinta a BNR pe probleme de politica monetara.
Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute in continuare la nivelul de 15%, dar ponderea celor care considera acest lucru este in scadere la 62% fata de orizontul iunie 2012. Restul participantilor estimeaza o reducere la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea fi nemodificate pana la finalul anului 2012.
Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atat prin reducerea dobanzii de politica monetara la 5% in luna decembrie 2013 cat si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) si valuta (la 15%), spun reprezentantii AAFBR.
Asociatia Analistilor Financiar – Bancari din Romania este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.