BNR a surprins analistii prin scaderea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%, in sedinta de politica monetara de astazi, 5 ianuarie, in conditiile in care cea mai mare parte dintre acestia estimasera anterior ca banca centrala va mentine dobanda cheie la 8% pe an sau o va scadea cu cel mult 0,25 p.p., in special din cauza presiunilor inflationiste.
Astfel, analistii ING Bank Romania preconizau in cursul acestei dimineti ca BNR va mentine rata dabanzii la 8%, in conditiile in care presiunile inflationiste sunt destul de pronuntate, in special pe fondul cresterii accizelor.
„Diminuarea dobanzii cheie a fost o surpriza. Ma asteptam ca BNR sa continue sirul scaderilor de dobanda cheie, dar nu sa inceapa din prima sedinta a acestui an, sau in orice caz, nu cu o scadere atat de ampla, de 0,5 puncte procentuale”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Rozalia Pal, economist sef al bancii Unicredit Tiriac.
In opinia acesteia, diminuarea dobanzii cu jumatate de punct procentual a avut drept scop incurajarea creditarii in lei.
„Ce-i drept, pentru ca nivelul dobanzii sa aiba o influenta asupra ratelor dobanzilor bancare, ar trebui ca si dobanzile interbancare sa se apropie de acelasi nivel”, este de parere analistul UniCredit Tiriac.
In opinia analistilor ING Bank Romania, impactul reducerii dobanzii va fi limitat la nivelul creditarii, daca transmisia deciziilor de politica monetara „va continua sa se realizeze in mod ineficient”.
Acestia au criticat anterior banca centrala pentru faptul ca, in incercarea de a proteja leul, impinge dobanzile interbancare mult peste nivelul dobanzii cheie, ceea ce anuleaza posibilitatea ieftinirii creditelor bancare.
Va conduce scaderea dobanzii cheie la deprecierea monedei nationale? Potrivit Rozaliei Pal, trendul international a sustinut in ultimul timp cresterea leului, asa incat efectul scaderii dobanzii este posibil sa fie contrabalansat de acest trend, iar moneda sa nu intre pe deprecieree. „In plus, in zona, leul se bucura inca de unul din cele mai mari randamente, ceea ce este un atu pentru apreciere”.