Analistii si-au exprimat, in cadrul unui sondaj intern, opiniile privind evolutia a 12 indicatori macroeconomici si a 2 indicatori ai pietei de capital pe parcursul anului 2011.
Respondentii la sondaj se asteapta la reluarea cresterii economice pe parcursul anului 2011, estimarile variind intre 0,2% si 1,7%. Totodata, estimarile privind inflatia au variat intre 4% si 4,8%.
Referitor la modificarea ratei de politica monetara, cu o exceptie, toti participantii la sondaj se asteapta la reducerea acesteia in anul 2011, pana la 5,25% – 6,25%. Media estimarilor analistilor privind dobanda de politica monetara indica reducerea ratei de la 6,25% la 5,75%.
[img=1117][/img]
„Incadrarea in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI/UE este privita cu scepticism de majoritatea respondentilor care se asteapta la un deficit bugetar de circa 5% din PIB fata de tinta de 4,4% din PIB. Chiar si in aceste conditii sunt de remarcat asteptarile privind reducerea considerabila a deficitului bugetar pe parcursul acestui an comparativ cu 2010”, se arata intr-un comunicat al AAFBR.
In continuare, desi participantii la sondaj se asteapta la o usoara crestere a deficitului contului curent, exprimat ca procent in PIB, acestia estimeaza si o performanta mai buna a investitiilor straine directe in acest an fata de 2010.
Media estimarilor analistilor indica reducerea deficitului de cont curent la 5,5% din PIB in acest an si majorarea investitiilor straine directe la 3,5 miliarde de euro. Cele mai optimiste previziuni arata ca Romania ar putea atrage in 2011 investitii straine directe de 4,9 miliarde de euro.
In cazul cursului de schimb, opinia analistilor indica stabilitate, insa se poate sesiza o usoara tendinta de apreciere a leului fata de euro pe parcursul acestui an. Estimarile analistilor privind cursul de schimb la finele acestui an variaza intre 4,05 si 4,3 lei/euro, iar media se situeaza la 4,2 lei/euro.
Respondentii la sondaj se asteapta la accelerarea cresterii soldului creditului neguvernamental si al depozitelor constituite de companii si populatie la 5,9% in 2011, de la 3,5% in primele 11 luni din 2010, si, respectiv, la 5% fata de 1,9% in ianuarie – noiembrie 2010.
In cazul pietei de capital, analistii se asteapta la o crestere de circa 12% in cazul BET fata de valoarea actuala de circa 5.700 de puncte si de circa 28% in cazul BET-FI, comparativ cu nivelul actual de aproximativ 23.500 de puncte.
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.
FMI si Guvernul anticipeaza ca economia va creste in acest an cu 1,5% si tintesc reducerea deficitului bugetar de la 6,6% din PIB in 2010 la 4,4% din PIB.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit pentru acest an o tinta de inflatie de 3%, plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,4% in decembrie 2011.
Banca Mondiala anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 1,5% si un deficit de cont curent de 6,4% din PIB.