- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA

15 Nov, 16:31 • Dobran Viorel
ANALIZĂ XTB: Bitcoin, la noi maxime istorice după victoria lui Trump, zona euro, aflată deja în recesiune în ţări puternice, are de suferit din cauza previziunilor legate de taxe.
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA

ANALIZĂ XTB: Moneda euro s-a depreciat încă din momentul în care a fost anunțată victoria lui Donald Trump la Casa Albă, însă scenariile cu privire la menținerea acestei pante descendente sau la o paritate cu dolarul depind, în mare măsură, de nivelul de agresivitate al politicilor tarifare impuse de SUA, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.

Politica tarifară a lui Trump susține teoria unui dolar puternic, deoarece ar reduce importurile și, prin urmare, oferta de dolari în străinătate. În acest context, Zona Euro este una dintre regiunile care ar putea suferi cel mai mult de pe urma acestor politici, deoarece multe dintre economiile europene se bazează pe exporturi.

Într-o astfel de situație se află Germania, de exemplu, ale cărei exporturi sunt destinate în proporție de 10% Statelor Unite, principala sa piață. Prin urmare, tarifele includ două aspecte care întăresc dolarul, în detrimentul monedei euro.

În primul rând, este vorba despre reducerea ofertei de dolari în străinătate, deprecierea este oprită. În al doilea rând, intervine și reducerea cererii de produse străine – în acest caz, europene -, care va afecta economia Zonei Euro prin scăderea între 0,5% și 1,5% din PIB pentru anul în care se aplică tarifele, arată analiștii XTB.

Cât de mult ar putea să mai scadă euro?

Zona Euro are deja țări cu rate de creștere foarte scăzute sau chiar trimestre în recesiune, cum este – din nou – cazul Germaniei. În acest context, BCE ar fi nevoită să reducă mai rapid ratele dobânzilor, ceea ce ar duce la o slăbire suplimentară a monedei euro.

ANALIZĂ XTB: Europa, în umbra Wall-Street. SUA dețin peste 60% din capitalizarea bursieră globală

Va continua euro să scadă? Răspunsul la această întrebare va depinde, de fapt, de implementarea politicii tarifare agresive plănuite de Trump. Președintele ales al SUA dorește un dolar slab pentru a crește exporturile, iar politicile fiscale pe care intenționează să le implementeze vor slăbi, probabil, moneda, subliniază analiștii XTB.

Cât de probabilă este o nouă paritate între cele două monede?

Prin urmare, dacă tarifele sunt implementate, euro va continua probabil să sufere. Pe de altă parte, dacă nu va fi cazul, am putea asista la o stabilizare a monedei, corelată cu presiunea descendentă asupra dolarului, alimentat, la rândul său, de creșterea deficitului provocată de reducerile fiscale.

În privința posibilei parități între euro și dolar, acesta nu este un scenariu fezabil pe termen scurt, dar după ce Powell își încheie în 2026 mandatul în fruntea FED, Donald Trump va avea multe instrumente pentru a putea „împinge” dolarul în jos. Prin urmare, acest scenariu cu privire la paritate va dura mult timp.

 

ANALIZĂ XTB: Bitcoin, la noi maxime istorice după victoria lui Trump. O posibilă legislație favorabilă în SUA îi poate aduce statutul de „monedă de rezervă” alături de lingouri

Analiză XTB despre Bitcoin

Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump, iar majoritatea din Congresul american, care poate asigura fără probleme o legislație favorabilă, le transformă în candidatele perfecte pentru statutul de „monedă de rezervă” alături de lingouri, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.

Criptomonedele sărbătoresc, iar motivul din spatele creșterii este clar. Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, iar republicanii sunt aproape să preia conducerea Congresului. Controlul Senatului și al Camerei Reprezentanților poate asigura implementarea fără probleme a unei legislații favorabile industriei criptomonedelor. Un mesaj pozitiv construit în jurul Bitcoin și al industriei blockchain a fost o parte importantă a campaniei prezidențiale a lui Trump.

De la victoria candidatului republican, prețul Bitcoin a avansat deja cu 20%. O astfel de turnură favorabilă a evenimentelor pentru industrie îi surprinde chiar și pe cei mai mari optimiști. De asemenea, oferă spațiu pentru a construi așteptări în jurul următorilor catalizatori pentru creștere, subliniază analiștii XTB.

Piața criptomonedelor adoră speculațiile și să viseze la scenarii ipotetice. Și de data aceasta există destule motive, deoarece inițiativele republicane indică dorința de a crea o rezervă strategică Bitcoin. În aceste condiții, se ridică întrebarea: va cumpăra SUA și va „retrage de pe piață” mai mult de 1 milion de unități de Bitcoin?

Bitcoin a traversat mai multe perioade, prețul său crescând de la o fracțiune de dolar la 90.000 de dolari în prezent. „Fanaticii” susțin că această creștere se datorează ofertei limitate și subliniază că a fost creată pentru a combate inflația. Aceasta, conform Școlii austriece de economie, derivă în mare parte din acțiunile băncilor centrale.

Într-un val de euforie continuă, visul unui preț de 100.000 de dolari pentru BTC pare tot mai aproape de îndeplinire. Criptomoneda a ajuns acum la 90.000 de dolari, în timp ce „la minimul scăderii din 2022” investitorii își vindeau BTC pentru 15.000 de dolari.

Aceasta este o creștere de șase ori în ultimii doi ani. După o creștere de 100% a prețului în 2024, moneda a egalat valoarea pieței globale a argintului, de 1.700 miliarde de dolari. Doar ETF-urile din SUA au adunat în acest an Bitcoin în valoare de 25 de miliarde de dolari, făcând o avere pentru emitenții lor, precum BlackRock și Fidelity.

De altfel, popularitatea ETF-urilor în acest an a crescut. Intrările nete cumulate în acest tip de instrumente au depășit SPDR S&P 500 ETF Trust cu mai mult de un miliard de dolari. Capitalizarea companiilor din indicele S&P 500 se ridică acum la 50.000 de miliarde de dolari, comparativ cu evaluarea Bitcoin de 1.700 miliarde de dolari. În Europa, în absența unor reglementări care să permită crearea de ETF-uri spot pentru investitorii de retail, fondurile ETN Bitcoin sunt cele populare.

Bitcoin, aproape de a deveni monedă de rezervă?

În prezent, dimensiunea pieței Bitcoin este similară cu cea a argintului, care a avut câștiguri solide în acest an. Cu toate acestea, este încă de aproape 10 ori mai mică decât aurul. Va deveni Bitcoin în viitor o monedă de rezervă alături de lingouri? Un astfel de scenariu sună încă abstract. Totuși, criptomonedelor le place să surprindă.

Donald Trump construiește o narațiune de declanșare a „războiului împotriva establishmentului” în Statele Unite. Pentru a dovedi că nu sunt declarații goale, el a creat un post complet nou, numindu-l pe Elon Musk secretar la Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE). Criptomoneda Dogecoin asociată cu Musk nu a avut nevoie de mult timp pentru a reacționa. Prețul acesteia s-a dublat de la alegeri.

Criptomonedele, ca active cu caracteristici „anti-sistem”, par să completeze campania generală a lui Trump, construită pe critica structurilor existente. Acum, investitorii au o cale deschisă de a specula cu privire la „adoptarea accelerată a tehnologiei blockchain” și la consolidarea influenței republicane în jurul industriei activelor digitale. Problema secundară de astăzi este dacă popularitatea criptomonedelor în domeniu, dincolo de speculații, va crește cu adevărat, atrag atenția analiștii XTB.

Criptomonedele – un ecou al schimbărilor din SUA?

Este bine cunoscut faptul că victoria lui Trump nu mulțumește pe toată lumea pe Wall Street. Președintele ales chiar a comentat că instituțiile financiare și băncile au început să abuzeze de putere. Astfel de afirmații venite din partea președintelui SUA par surprinzătoare și transmit criptomonedelor un semnal că pot conta pe un sentiment pozitiv din partea noii administrații de la Casa Albă. Cu atât mai mult dacă luăm în considerare faptul că Donald Trump încearcă să își creeze propria cripto-întreprindere de familie sub numele de World Liberty Financial.

Totuși, piața criptomonedelor cumpără astăzi o imagine pozitivă a viitorului, ceea ce s-ar putea dovedi a fi un miraj. În aceeași măsură, viitorul reglementării industriei nu este clar în prezent.

Care sunt catalizatorii de creștere
Prognoza pieței Kalshi estimează o probabilitate de 60% ca Bitcoin să depășească pragul „magic” de 100.000 de dolari în cursul acestui an. Optimismul investitorilor este în creștere, iar capitalul puternic a injectat din nou în criptomonedele mai mici, care urmează exemplul Bitcoin. Perspectiva unor schimbări de reglementare favorabile sectorului în SUA poate fi într-adevăr un catalizator de creștere pentru proiecte precum Ethereum sau criptomonede mai mici care oferă o „utilitate” reală. De asemenea, este evidentă o explozie de interes pentru monedele speculative cunoscute sub denumirea de Memecoins, arată analiștii XTB.

ANALIZĂ XTB: Efectul „Halloween” şi alegerile prezidenţiale din SUA, miză de cel puţin 15 miliarde de dolari

Bursa americană Coinbase a lansat deja indicele de urmărire a prețurilor celor mai mari 50 de proiecte Coin50, care se dorește a fi echivalentul indicelui S&P 500 de pe piața bursieră.

Desigur, Trump intenționează să reducă cheltuielile guvernamentale în sfere neproductive și să facă administrația mai puțin „dolarizată”, dar asta nu înseamnă că obiectivul său va fi o reducere semnificativă a deficitului. Cel puțin nu una evidentă, deoarece programul propus de republicani nu indică faptul că strângerea curelei în SUA va deveni o prioritate pentru administrație.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 74% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte regulile. A fost complet interzis
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte ...
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul de schi
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul ...
Cum pot pierde șoferii permisul de conducere. Greșeala care îți poate lăsa mașina pe dreapta
Cum pot pierde șoferii permisul de conducere. Greșeala care îți poate lăsa mașina pe dreapta
Cresc accizele cu 4,4% la băuturile alcoolice. Cât vor plăti românii pentru tărie și vinuri spumante de la 1 ianuarie 2025
Cresc accizele cu 4,4% la băuturile alcoolice. Cât vor plăti românii pentru tărie și vinuri spumante ...
Cum se păstrează, de fapt, pâinea proaspătă. Nu se ține nici în frigider, nici în coș. Trucul pe care ar trebui să îl știe orice gospodină: „Conține aproximativ 50% carbohidrați”
Cum se păstrează, de fapt, pâinea proaspătă. Nu se ține nici în frigider, nici în coș. Trucul ...
Prognoză meteo AccuWeather decembrie București. Când va ninge în Capitală
Prognoză meteo AccuWeather decembrie București. Când va ninge în Capitală
Economia României, în pragul unui test major! Avertismente dure de la Comisia Europeană
Economia României, în pragul unui test major! Avertismente dure de la Comisia Europeană
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA se majorează din nou: ”Tarifele cresc cu cel puțin 30 %”
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA ...
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi să promoveze mai ușor examenul maturității
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi ...