„Din cate stiu eu, Delegatia FMI nu ne-a contactat pentru a ne cere opinia in legatura cu un text pe care, oricum, il tin secret. Un text care, din informatiile mele, cel putin in varianta din 3 mai, este extrem de dur (inclusiv in ceea ce priveste „reforma” in domeniul medical, pentru perioada 2010-2013 – numar de paturi, cheltuieli cu medicamentele, cu medicii, reduceri cu 0,8% din PIB , prin reducerea cheltuielilor sociale, prin disponibilizari in societatile de stat, inclusiv pregatirea pentru privatizare a transportului CFR marfa, a inceperii privatizarii Tarom, masuri dure in sectorul energetic – inclusiv la Oltchim)”, [url=http://nastase.wordpress.com/2011/05/08/nota-pro-memoria-pentru-delegatia-fmi/]scrie Nastase pe blogul sau[/url].
Acesta critica si masurile actualei puteri.
„Dupa schimbarea de putere din anul 2004, regimul Basescu a promovat o serie de masuri, toate de natura sa creeze si sa adanceasca dezechilibrele economiei. Dintre aceste masuri, cea mai nociva, prin magnitudinea si persistenta efectelor negative a fost, in opinia mea, aplicarea cotei unice (care a fost o masura accentuat pro-ciclica, adica atunci cand economia functiona peste potential, cerere mai mare decat PIB potential, dat de factorii de productie ai tarii, s-a mai adaugat un surplus de cerere in buzunarele populatiei si firmelor, de peste 1 miliard de euro (s-a turnat gaz peste foc))”, noteaza Nastase.
„Introducerea cotei unice a condus la beneficii profund inegale pentru diversele categorii sociale. Astfel dupa cum se poate observa in tabelul 1, cei cu venituri foarte mari au beneficiat de cresteri salariale ajungand si la peste 40% din ceea ce castigau anterior, iar cei cu venituri mai mici (angajatul „mediu” pe economie) au „castigat” aproximativ 3% – echivalentul a 5,8 euro”, a continuat el.
Nastase considera ca „cresterea TVA a generat inrautatirea climatului economic, preturile mai mari, intr-o economie in cadere (reducere de PIB de -7,1% in 2009 si -1,3% in 2010) conducand la stagflatie – adica reducere economica combinata cu crestere rapida de preturi, cea mai proasta pozitie in care se poate afla o economie – si a generat o cadere economica in 2010 si implicit decalarea revenirii acesteia cu cel putin un an – din 2010 spre mijlocul anului 2011 (intr-un scenariu considerat favorabil)”.