„In total in primele cinci luni exporturile, exprimate in euro, s-au redus cu 21,1%, iar in luna iunie scaderea s-a accentuat la 26,7%. In primele doua decade din iulie exporturile s-au diminuat cu 22%. Astfel ca in primul semetru scaderea va fi de 20-25%, iar semnalele pentru a doua jumatate a anului nu sunt prea bune, de aceea estimam pentru tot anul ca exporturile se vor diminua cu 20-30%”, a declarat vineri Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, citat de Mediafax.
El a aratat ca cele mai afectate sectoare sunt metalurgia, chimia, materialele de constructii, mobila si sticlaria, dar a mentionat ca sunt insa si domenii care nu au fost afectate de criza si au inregistrat chiar cresteri.
„Exportul de medicamente a crescut cu 30%. Avans a inregistrat si industria cosmeticelor, alimentara si echipamente energetice. Merg bine industria cauciucului – unde desi exporturile au scazut, nu au fost reduceri catastrofale, echipamente de comunicatii”, a adaugat Ionescu.
Institutul National de Statistica a anuntat ca in primele cinci luni ale anului deficitul comercial al Romaniei a scazut cu 54% fata de perioada similara din 2008, la 15,35 miliarde de lei (3,63 miliarde euro), iar exporturile si importurile si-au accentuat declinul la 8,8% si, respectiv, 26,6%.
Exporturile realizate de Romania in perioada ianuarie-mai au fost de 46,67 miliarde de lei (11 miliarde euro), iar importurile au totalizat de 62,03 miliarde lei (14,6 miliarde euro).
La Adunarea Generala Generala a UGIR-1903, patronatul a formulat o serie de masuri, pe care Guvernul ar trebui sa le adopte in regim de urgenta pentru a diminua efectele crizei economice.
Printre acestea se numara investitiile masive in modernizarea transporturilor si a infrastructurii aferente, asigurarea de garantii de stat pentru finantarea sectorului imobiliar pentru constructia de locuinte noi, sustinerea prin finantare a productiei de bunuri si servicii prin scheme de ajutor de stat, de relaxare fiscala prin amanarea si inghetarea datoriilor la buget pentru marile companii cu efecte de angrenare pe orizontala productiei asupra IMM-urilor.
Totodata, UGIR-1903 solicita anularea impozitului minim si scutirea de impozit pe profitul reinvestit.