BM si-a intensificat activitatea de creditare in iulie 2008, la solicitarea statelor membre, in conditiile in care cererea de finantare din partea tarilor in curs de dezvoltare s-a majorat in fata inrautatirii situatiei economiei mondiale si comertului international, relateaza Mediafax, citand Reuters.
Cea mai mare parte a sprijinului financiar angajat dupa declansarea crizei economice mondiale, in 2008, de circa 60 de miliarde de dolari, a revenit tarilor cu venituri medii, care au intampinat probleme in a accesa finantare de pe pietele internationale. Inaintea crizei, nivelul mediu de creditare pentru aceste state era de 15 miliarde de dolari pe an.
Totodata, angajamentele financiare ale bancii catre cele mai sarace tari ale lumii au atins 21,2 miliarde de dolari in timpul crizei, fata de 12 miliarde de dolari pe an in perioada anterioara turbulentelor economice.
Din iulie 2008, BM a spijinit aproape 500 de proiecte de stimulare economica, combatere a saraciei si sustinere a sectorului privat. Institutia internationala de credit a asigurat finantari de 28 miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii.
Robert Zoellick, presedintele bancii, a avertizat ca revenirea economiei mondiale nu va fi echilibrata, iar statele se vor confrunta cu noi provocari.