Incepand de luni, toti cei aproximativ 15.000 de angajati ai CFR Calatori vor intra in somaj tehnic, prin rotatie, pana la sfarsitul anului. In perioada somajului tehnic, angajatii vor primi 75% din salariu de baza.
Decizia a nemultumit sindicatele, care au anuntat ca vor da in judecata compania. ”Acest somaj tehnic este nejustificat, sunt o gramada de solutii pe care le-am propus. In loc sa taie din costuri, sa eficientizeze rutele, prefera sa trimita oamenii acasa”, a declarat Rodrigo Maxim, presedintele Federatiei Transportatorilor Feroviari.
”Vom chema compania in judecata si va plati atat salariile cat si orele suplimentare prestate si neachitate. Numai mecanicii de locomotiva au adunat peste 30.000 de ore neplatite pana in iunie”, a declarat liderul sindical.
Potrivit sindicalistului, trimiterea in somaj tehnic a angajatilor va agrava si mai mult problemele de la calea ferata. ”In ultimii 20 de ani, din 250.000 de oameni am mai ramas numai 60.000. S-a schimbat in bine transportul feroviar? Nu cred. Se circula mai bine atunci decat acum”, a mai spus Maxim.
Liderul sindical a respins posibilitatea unor noi disponibilizari de personal. ”Pe cine sa mai disponibilizeze? Ca avem si asa insuficient personal. In plus, daca trimite in somaj personajul TESA, cine se va mai ocupa de disponibilizari. E o aberatie, o prostie tipica”, a mai spus sindicalistul.
Potrivit Mediafax, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii pregateste un proiect care vizeaza disponibilizarea a inca 12.800 de angajati din sectorul feroviar pana la sfarsitul lunii septembrie, dupa ce la inceputul anului au fost concediate alte 10.361 de persoane, au declarat surse din sectorul feroviar.
Cei mai multi disponibilizati vor fi la CFR Marfa (5.000 de angajati), urmata de CFR Calatori, cu 3.900 de salariati, CFR SA, cu 2.900 de persoane, si Electrificare CFR, cu 1.000 de concediati.