„Trebuie sa gasim o solutie pentru Grecia”, a declarat Merkel saptamana trecuta in fata anturajului sau. Merkel ar fi rostit aceste cuvinte inaintea ultimei misiuni a troikai reprezentate de UE, BCE si FMI la Atena.
Potrivit saptamanalului, cancelarul si consilierii sai se tem ca o iesire a Atenei din zona euro ar putea declansa un efect de domino similar cu falimentul bancii Lehman-Brothers in 2008.
Costul unui astfel de scenariu pentru Germania este estimat la 62 de miliarde de euro, aminteste saptamanalul, adaugand ca Merkel, care si-a reiterat opozitia fata de o posibila renuntare a Greciei la euro, considera aceasta optiune incarcata de consecinte politice, arata [url= http://www.mediafax.ro/externe/angela-merkel-vrea-gasirea-unei-solutii-pentru-ca-grecia-sa-ramana-in-zona-euro-10041857]Mediafax[/url].
Cancelarul vrea, de asemenea, sa impiedice punerea in aplicare a unui al treilea program de ajutor pentru Atena, pentru care ea considera ca nu va mai obtine majoritatea in Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului), continua Der Spiegel.
Ministrul suedez de finante, Anders Borg, a declarat sambata ca criza din zona euro se va agrava si [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/criza-din-zona-euro-se-va-agrava-si-grecia-ar-putea-parasi-uniunea-monetara-80608/]Grecia ar putea iesi[/url] din uniunea monetara intr-un an.
„Nu cred ca am asistat deja la ceea ce este mai rau in tari ca Spania si Grecia. (Aceste tari) au probleme atat de grave incat Europa se va afla intr-o postura dificila in urmatoarele sase pana la 12 luni”‘, a avertizat Borg.
Peste [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/proteste-in-grecia-peste-12-000-de-persoane-au-iesit-in-strada-80609/]12.000 de manifestanti au iesit in strada[/url] sambata seara la Salonic (nord) pentru a protesta fata de noile masuri de austeritate solicitate Greciei de care UE si FMI, onorand traditionala reunire anuala a revoltei sociale.
Manifestantii s-au repartizat in patru multimi: cea a marilor sindicate GSEE pentru privat si Adedy pentru sectorul public, multimea principalului partid de opozitie Syriza, de stanga radicala, cea a frontului sindical comunist Pame si cea a autonomilor si a extremei dreapta.
La finalul protestului au avut loc confruntari intre un grup de aproximativ o mie de manifestanti autonomi si fortele de ordine in apropierea universitatii, in plin centrul orasului, a constatat un reporter AFP.
Atacati cu proiectile, politistii au lansat grenade lacrimogene si paralizante, inainte de a interveni asupra grupurilor de perturbatori care au fost dispersati in centrul orasului.