El a mentionat ca la nivelul zonei euro, creditele adresate segmentului corporate si cele pentru retail au niveluri de peste 50% din produsul intern brut (PIB), in timp ce la noi, valorile acestora reprezinta sub nivelul de 20%, in conditiile in care PIB-ul Romaniei este extrem de redus in raport cu media europeana.
Anghel a aratat ca desi se vorbeste despre o expunere mare, in zona Europei de Est, a bancilor din Europa de Vest, aceasta nu reprezinta decat 10% din expunerea acelorasi banci pe piata din Statele Unite.
In plus, a subliniat Lucian Anghel, creditele locale au fost acordate in conditii mult mai putin riscante decat in SUA.
Nivelul sumei imprumutate de la institutiile financiare internationale ar trebui sa ne intereseze mai putin decat conditiile acordului de imprumut si efectele pe care acesta le-ar putea avea asupra economiei, a spus economistul sef al BCR.
Desi se considera ca deprecierea cursului contribuie la diminuarea deficitului de cont curent, o scadere prea puternica a leului poate conduce la efecte nedorite.
„Corporatiile inregistreaza pierderi din cauza deprecierii, ceea ce conduce implicit la scaderea incasarilor bugetare, in conditiile in care se diminueaza impozitul pe profit colectat de stat”, a declarat Lucian Anghel.