„Cresterea preturilor, de exempu la apa si canalizare cu 10%, in conditiile in care economia s-a contractat atat de mult, arata ca sunt piete rigide si reprezinta un element care trebuie sa ne dea de gandit in incercarea noastra de a adera la zona euro intr-un orizont rezonabil”, a spus Anghel, citat de Mediafax.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), tarifele la canalizare si apa au crescut in primele 7 luni ale anului cu 9,66%, cu mult peste rata medie de majorare a preturilor de consum, respectiv de 3%.
De altfel, pe cele 3 mari segmente care intra in cosul de calcul al inflatiei sunt putine subcategorii cu scumpiri semnificativ mai mari decat majorarile de preturi din fiecare categorie.
Astfel, in categoria serviciilor, in afara tarifelor pentru apa si canalizare, care au avut cea mai mare crestere de tarife si preturi, respectiv 5,1%, pretul telefoniei a avansat cu 7,62%. Aceste tarife sunt legate de cursul de schimb, dar in primele 7 luni din 2009 leul s-a depreciat cu numai 4,5%, a aratat reprezentantul Bancii Comerciale Romane. La transportul aerian, cresterea a fost chiar de 8,2%.
Pe partea de marfuri nealimentare, cele mai vizibile scumpiri au fost aplicate la combustibili, cu 9,42%, dar pretul la aceste produse este legat de evolutia cotatiilor petrolului, care a urcat de la 33 de dolari pe baril la inceputul anului la 67 de dolari pe baril la finele lunii iulie. De asemenea, preturile la tigari au urcat cu 17,68%, in conditiile majorarii accizelor aplicate acestor produse de la 1 aprilie. In cadrul aceleasi categorii de produse, pretul la medicamente a avansat cu aproape 8%.
Alimentele au inregistrat in primele 7 luni cresteri de preturi de sub 1%, dar si la aceasta categorie au existat scumpiri cu mult in afara mediei, respectiv la citrice (7,02%), la carne de vita ( 5,26%) si zahar (5,94%).
„Cursul va ramane stabil cel putin pana in luna noiembrie. Poate va fi cea mai mica volatilitate din ultimii trei ani”, a spus Anghel.