In prezent, statul are nu mai putin 46.000 de proiecte de investitii in lucru. Dar fondurile necesare acestora sunt insuficiente, iar prioritate ar trebui sa aiba cele mai importante pentru economie, crede Anghel.
El spune ca unul din cele mai importante proiecte de investitii este constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, pentru care in ultimii ani nu s-au mai alocat fonduri.
Potrivit analistilor prezenti la seminar, Romania trebuie sa continue procesul de consolidare fiscala pe care l-a demarat pentru a trezi astfel increderea investitorilor.
Piata locala este dependenta de fondurile externe, deoarece economiile locale sunt pea firave ca sa sustina cresterea economica.
Anghel a reamintit ca Romania se confrunta cu riscul de a derapa de la procesul de consolidare fiscala, pentru ca vin nu mai putin de 5 alegeri electorale in urmatorii 10 ani, cand politicienii ar putea fi tentati sa ia masuri populiste.
Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, considera ca, pentru a gasi acele masuri care ar putea ajuta la cresterea economiei, guvernantii ar trebui sa consulte cu mediul privat, care are capacitate de analiza si poate furniza solutii concrete.
Dincolo de reforma sectorului public, mediul de afaceri locali trebuiesa fie tractiv pentru investitori, pentru a pytea asigura cresterea economia.
Romania nu trebuie sa se mai bazeze pe vechile atuuri, adica mediul fiscal concurentia si forta de munca ieftina, care acum si-au pierdut din valoare, a atras atentia Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.
In opinia acestuia, Romnaia are nevoie de reforme structurale, flexibilizarea pietei fortei de munca si de imbunatatirea conditiilor din mediul de afaceri.