Pentru a atinge acest obiectiv, guvernul trebuie sa ia masuri de reducere a cheltuielilor, a mai spus Ansola.
In ce priveste adancirea deficitului de cont curent, problema plasata de FMI pe primul loc in ierarhia pericolelor care pandesc economia romaneasca, Fernandez-Ansola a recomandat o atitudine fiscala prudenta.
„Consumul, cheltuielile, investitiile cresc foarte foarte repede iar diferenta dintre consum si venituri este din ce in ce mai mare, de aici si acest deficit de cont curent. Ne asteptam ca politica fiscala sa absoarba o parte din aceasta energie si sa lase sectorul privat sa isi vada de treaba. Cifra deficitului fiscal de anul viitor trebuie sa scada sub 2%. Cred ca trebuie sa fie mult sub 2%, undeva la 1,5% din PIB. Trebuie sa adoptam perspectiva medie”, a adaugat Ansola, citat de NewsIn.
Reprezentantul FMI a explicat ca deficitul masiv al contului curent descrie un pericol al supraincalzirii economiei romanesti. „Felul in care vorbim despre supraincalzirea unei economii este in sensul ca apare o crestere a cererii care depaseste capacitatea de oferire a economiei in ansamblu”, a mai spus Ansola.
Conform acestuia, deficitul de cont curent e o manifestare a supraincalzirii in masura in care economia se indreapta catre un punct in care acest deficit nu va mai putea fi sustinut si va ramane la cel nivel pentru multa vreme.