„Evolutia leului este determinata in mare parte de factori externi si nu interni”, a declarat Ansola vineri, la Sofia, cu ocazia unei conferinte de presa premergatoare vizitei misiunii FMI in capitala Bulgariei, relateaza NewsIn.
Discutiile au venit in sustinerea leului, care a scazut cu aproximativ 2% in cursul zilei de joi, cand fondurile externe s-au retras de pe piata din cauza ingrijorarilor legate de taria economiei romanesti.
Investitorii straini au ales sa iasa de pe piata dupa mai multe avertizari emise de o serie de observatori externi, care au declarat ca economia Romaniei ar putea fi una dintre cele mai afectate de o criza globala a creditelor, din cauza deficitului extern mare.
„Multi fonduri speculative au fost investite cu speranta unei continuari a aprecierii leului. Acum este clar ca acest lucru nu se va intampla. Conditiile de pe piata mondiala s-au schimbat. Ce se intampla in prezent este cauzat de evenimente externe si nu de cele interne”, a afirmat Juan Jose Fernandez- Ansola.
Datele recente ale FMI au aratat ca economia romaneasca a crescut intr-un ritm mai redus decat cel prognozat, iar inflatia anuala a depasit estimarile pentru luna august.
La inceputul lui septembrie, agentia de rating Standard & Poor’s a clasat Romania pe lista statelor confruntate cu cel mai ridicat grad de risc ale conditiilor actuale de pe piata.
Ansola a declarat miercuri, la Bucuresti, ca recenta criza a creditelor ipotecare cu grad crescut de risc poate mari vulnerabilitatea Romaniei, pentru ca statul roman depinde de influxul de capital strain pentru a finanta deficitul de cont curent.
„Comentariile oficialului FMI ar putea insemna ca economia Romaniei nu este atat de fragila cat au crezut unii si leul a reactionat in consecinta”, a afirmat un dealer al unei banci straine din Bucuresti, citat de NewsIn.
Leul s-a depreciat joi seara, pe piata bancilor, la 3,43 lei/euro, nivelul minim din 2007, in urma ingrijorarilor legate de eventuale alegeri anticipate, care ar spori cheltuieilile publice, si de refuzul Ministerului Finantelor de a plati dobanzi mai mari, care sa reflecte asteptarile inflationiste in crestere, potrivit analistilor.
Intre timp, situatia leului s-a mai ameliorat, insa a ramas la cotatii apropiate de peste 3,40 unitati/euro in prima parte a zilei de vineri.