- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Antonescu: „FMI se crede intr-o semi-colonie, practic guverneaza Romania”

27 May, 14:45 • razvan.codorean
Fondul Monetar International si-a impus conditiile si practic a guvernat Romania, constantand ca se afla intr-un fel de semi-colonie, afirma liderul liberal Crin Antonescu (foto). Uniunea Social Liberala a anuntat, vineri, ca vrea sa renegocieze o intelegere cu FMI, in cazul in care va castiga alegerile de anul viitor.
Antonescu: FMI se crede intr-o semi-colonie, practic guverneaza Romania

Romania a ajuns in pragul falimentului pentru ca nu are un guvern, fiind condusa, in fapt, de presedintele Traian Basescu la indicatiile Fondului Monetar International. Avem nevoie de cineva care sa sustina interesul public romanesc. Aceasta ar fi, in esenta, teoria Opozitiei care spera ca in 2012 sa puna mana pe putere si, in baza programului economic lansat vineri, sa incheie un nou acord cu FMI.

„FMI a constatat ca se afla intr-o tara semi-colonie, care nu are guvern”, a explicat, vineri, Crin Antonescu. „Asta i-a spus-o presedintele Romaniei domnului Franks, vino sa discutam noi, nu il mai baga in seama pe ala ca Romania n-are Guvern, eu sunt guvernul. FMI a constatat ca aceasta tara, aceste autoritati, nu doresc decat niste sume enorme de bani pentru a castiga alegerile. Si atunci, evident ca [b]FMI, ca orice banca, si-a impus conditiile si practic, prin aceste conditii, a guvernat Romania[/b]”, a afirmat liderul liberal.

USL a anuntat sec, fara detalii, ca va adapta acordul actual cu FMI si va negocia, in 2013, o noua intelegere in baza obiectivelor asumate. In conditiile in care si-a asumat, in program, accesarea de imprumuturi externe numai pentru investitii, devine evident ca noul acord ar putea fi unul de tip preventiv care, ca si cel in vigoare in prezent, sa asigure doar „centura de siguranta” in caz de nevoie.

Intrebat despre acest subiect, Antonescu a raspuns sec:„Noi vom avea un guvern care va fi un interlocutor pentru FMI care va reprezenta interesul public romanesc”.

[b]Antonescu: Programul USL, o suma de masuri practice[/b]

In programul economic, USL ne promite reducerea fiscalitatii si masuri pentru stimularea investitiilor si angajarilor in economie. Ni se vorbeste despre 1 milion de locuri de munca, despre bugete multianuale si cresterea incasarilor din taxe si impozite.

Cat de fezabile sunt insa masurile propuse? Poate cele mai controversate masuri sunt cele de ordin fiscal – reducerea CAS-ului cu 5 puncte pentru angajatori, despre care Executivul a anuntat ca este imposibila in actualul context economic, si impunerea unui impozit pe venit diferentiat.

Crin Antonescu, presedintele PNL, spune ca n-am avea motive de teama. Din simularile facute de expertii Opozitiei, neprezentate insa public, ar rezulta ca statul ar incasa mai multi bani la buget.

„Asta e riposta socialismului clasic – fiscalitatea redusa inseamna incasari mai mici la buget. Nu. Iar asta s-a dovedit recent. In momentul in care, de la cote progresive care mergeau pana la 40% s-a trecut la cota unica de 16%, in foarte scurta vreme si dupa aceea, 4-5 ani de zile, incasarile la buget au fost mai mari”, a declarat liderul liberal.
[quote=Crin Antonescu, presedinte PNL]Programul USL este formula cu cea mai scazuta fiscalitate din istoria Romaniei[/quote]
„Fiscalitate mai redusa nu inseamna incasari mai mici. Inseamna forme de combatere a evaziunii fiscale si asta inseamna incasari mai mari la buget,  miscare economica, angajari, locuri de munca, noi salarii care sunt impozitate si astea se traduc in incasari mai mari la buget. Deci, este o prejudecata socialista pe care PSD, slava Domnului, nu o are”, a mai spus Antonescu.

Cum se impaca insa cota unica de 16%, promovata de liberali, cu impozitul progresiv al social democratilor ? USL a propus o solutie inedita, care pastreaza plafonul de 16%, insa prevede introducerea unui impozit diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale, cu o cota de  8% pana la 800 lei/luna, 12% pentru ce depaseste 800 lei si 16% pentru sumele care trec de 1.600 lei/luna.

„Este evident ca ne intereseaza daca sistemul de impozitare in trepte va functiona. Este relevant daca formula este cea mai convenabila sau cea mai liberala din punct de vedere fiscal pe care Romania a avut-o. Principiul esential al liberalismului nu este cota unica, toti ganditorii liberalii au vorbit de fiscalitate redusa, de impozite putine, de bani la cetateni si companii si cat mai putini la stat. Asta e principiul esential al liberalismului si formula pe care acest program o propune este formula, repet, cu cea mai scazuta fiscalitate din istoria Romaniei”, a spus Antonescu.

Daca va functiona sau nu, ramane de vazut. Liderul liberal spune ca, pana la urma trebuie sa incercam si alte solutii, in afara celor dictate de FMI.

Crin Antonescu spune, astfel, ca trebuie sa depasim viziunea ingusta care are in prim-plan scaderea, cu orice pret, a deficitului bugetar in limitele negociate cu Fondul.

„Nu limitarea deficitului la 2-3-5% e o problema, ci o limitare a deficitului atat cat se face si cand se face numai pentru investitii. Pentru ca problema structurala, din acest punct de vedere, a economiei si bugetelor romanesti, nu a fost marimea deficitului. Exista tari care au avut deficit foarte mare si au dezvoltare foarte mare. Este aceea ca s-a facut deficit cu cheltuieli care nu au fost investitii si investitii cu reprercursiuni favorabile din punct de vedere economic”, a mai declarat Antonescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi la restaurant
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi ...
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. Sumele care au șocat
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. ...
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și nu oricine își permite haine de acolo
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și ...
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de posturi vacante așteaptă candidați!
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de ...
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce trebuie să faci
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce ...
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour sau Profi
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour ...
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă ...
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...