„Societatea, pentru prima data, cu sute si mii de oameni in fiecare seara si aproape in fiecare localitate insemnata, in ianuarie-februarie, a dat aceste semne, ca solutia era, atunci, alegeri anticipate si parlamentare si prezidentiale. Acum, daca acest referendum nu avea loc, daca aceasta suspendare nu avea loc, din toamna riscam sa avem chiar violente sociale”, afirma presedintele interimar.
„Si celor care azi pun in carca unui procedeu democratic – referendumul – devalorizarea leului, acelora le spun: care ar fi fost valoarea leului daca, Doamne fereste!, in toamna asistam la reizcbucnirea unor tensiuni sociale cu alta intensitate, cu alta violenta decat au fost ele in ianuarie?”, a spus Antonescu, citat de Mediafax.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat pana pe 12 septembrie deciziaprivind valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Joi, dupa anuntul public al hotararii CCR moneda nationala a inceput sa se deprecieze.
Vineri cotatiile au depasit 4,64 lei/euro, indreptandu-se astfel spre maximul istoric, de 4,65 lei/euro.
Potrivit unei analize Capital Economics, deprecierea leului va continua pana la decizia Curtii Constitutionale (CC), dupa care presiunea s-ar putea reduce in cazul unei hotarari acceptate de clasa politica, dar intr-un scenariu pesimist BNR nu ar putea impiedica o depreciere mai puternica.
„Decizia Curtii Constitutionale a adaugat un nou strat de incertitudine la instabilitatea politica din Romania. Pana la anuntarea unei decizii a Curtii in septembrie, increderea investitorilor va fi, probabil, afectata in continuare. Nu sunt sigur cat de tare se va deprecia leul in urma anuntului. Banca Nationala a Romaniei are rezerve valutare relativ ridicate si ar putea interveni pe pietele valutare pentru a impiedica o prabusire a leului”, analistul Capital Economics, William Jackson.
Cei mai optimisti experti vad cotatia euro undeva intre 4,7 si 4,9 lei in septembrie.