- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Anul electoral 2012 si bancile straine pun in pericol plata datoriei catre FMI

04 Apr, 13:13 • marian.rujoiu
Anul electoral 2012 si retragerea expunerilor bancilor straine din tara pun in pericol plata la timp a datoriei catre FMI, sustin analistii consultati de DailyBusiness.ro. Pe de alta parte, Guvernul exclude aceasta posibilitate.
Anul electoral 2012 si bancile straine pun in pericol plata datoriei catre FMI

Evaluarea Fondului Monetar International (FMI), exprimata in raportul de tara, arata ca Romania prezinta riscuri semnificative in ceea ce priveste dificultatile de rambursare imprumutului contractat.

In acest context, analistul Ilie Serbanescu sustine ca vor fi luate noi masuri de austeritate.

Analistul economic Radu Limpede a declarat pentru DailyBusiness.ro ca afirmatiile FMI se bazeaza nu atat pe istoricul datoriilor catre Fond, care „este unul exceptional, ci pe analiza de cash-flow”.

Limpede a explicat ca in ciuda istoricului favorabil, dificultatile de restituire ar putea fi generate, de data aceasta, de suma ridicata a imprumutului, de aproximativ 20 miliarde de euro.

Totodata, Limpede a adaugat ca economia romaneasca este inca vulnerabila, putand fi antrenata intr-o posibila noua criza mondiala.

Limpede: Alunecarile populiste ar putea afecta economia

Pe de alta parte, teama FMI vine si in contextul in care anul 2012 este un an electoral.

Limpede a afirmat ca economia ar putea fi afectata de „alunecarile populiste si decizii luate impotriva acordului incheiat cu FMI”.

„Fondul Monetar a luat in calcul si acest scenariu, al volumului datoriilor si al evenimentelor cu probabilitatea mica”, a adaugat Limpede.

Potrivit aceluiasi raport al FMI, exista riscul ca bancile straine sa fie puse in imposibilitatea de a-si mentine expunerea in Romania, in ciuda angajamentului lor de a face acest lucru.

Serbanescu: Nu vom putea plati din cauza bancilor

In acest context, analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pentru DailyBusiness.ro ca Romania nu isi va putea plati datoria catre Fond, tocmai din cauza ca bancile straine au scos banii imprumutati din Romania.

Astfel, in loc ca bancile sa reinvesteasca profitul realizat, in economie, ele au ales externalizarea, in conditiile in care banii de la FMI, preluati de BNR in rezerve, au intarit sistemul bancar.

Acest lucru a fost posibil, in ciuda conventiei semnate la Viena intre bancheri si statul roman, sustine Serbanescu, afirmand ca acordul respectiv nu a fost decat „o perdea de fum”.

„Bineinteles ca Romania nu are de unde sa plateasca 20 miliarde de euro. Dupa doi ani de zile, spunem adevarul pentru care s-a facut acest imprumut. Banii au fost dati bancilor straine. Daca acordul de la Viena s-a incheiat, bancile au liber sa scoata banii din tara”, a adaugat Serbanescu.

In timp ce FMI trage un semnal de alarma referitor la riscurile ca Romania sa nu isi poata plati datoria rezultata in urma imprumutului extern, Guvernul exclude aceasta posibilitate.

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au evaluat, la sfarsitul saptamanii trecute, drept „semnificative” riscurile ca Romania sa aiba dificultati in rambursarea imprumutului contractat, printre acestea numarandu-se evolutia exporturile.

In viziunea Fondului, acestea ar putea fi afectate de o eventuala revenire sub asteptari a economiei vest-europene, iar fluxurile de capital catre Romania ar putea fi perturbate de problemele din zona euro, se arata in raportul de tara publicat sambata de FMI.

Pe de alta parte, Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca acest lucru este exclus.

Si asta pentru ca, sustine Vass, Guvernul si-a onorat pana acum obligatiile de plata, si-a echilibrat economia, avand si premisele de crestere.

Vass: Vulnerabilitatea, data de datoria pe termen scurt

In plus, Vass a adaugat ca nu datoriile pe termen lung arata vulnerabilitatea unei economii, ci cele pe termen scurt, care au scazut de la 22 miliarde de euro, cat erau in 2008, la 18,7 miliarde de euro, cat sunt in prezent.

Consilierul guvernamental a mai spus ca, de asemenea, ratingul de tara are sanse mari sa se imbunatateasca la sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2012.

Noul acord dintre Romania, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala va incepe la 1 mai 2011.

Recent, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, afirma ca obiectivele acestui nou program se vor axa pe ajustare, crestere economica, stimularea investitiilor si crearea de locuri de munca, astfel incat sa fie atenuate viitoarele socuri.

In ceea ce priveste dobanzile platite de Romania pentru banii imprumutati, Ministerul Finantelor plateste dobanzi care variaza intre 2,375% si 3,375%, potrivit Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011- 2013.

Pentru primele trei transe din acordul de imprumut cu Uniunea Europeana, costurile sunt usor mai scazute in cazul finantarilor de la Banca Mondiala, de 2% pe an, si de 2,3% pe an, pentru transele primite de la FMI.

Urmărește Daily Business pe Google News