„Este previzibil ca in acest an exportul va merge foarte bine. Pe de o parte este bine cand creezi PIB din exporturi, avand totodata firme competitive, insa este rau ca nu ai cerere interna si distrugi niste verigi din lanturile de productie interna”, a declarat joi presedintele AOAR, Florin Pogonaru, citat de Mediafax.
El a aratat ca cererea interna se va reduce, relatiile dintre furnizori si subfurnizori vor fi afectate negativ, iar importurile vor creste, situatie care va conduce la stagflatie si la cresterea somajului.
Pogonaru a dat exemplul unei firme proprii de producere a ambalajelor, la care exportul „a explodat”, insa cererea interna pentru ambalaje a scazut semnificativ.
La randul sau, avocatul Arin Stanescu, membru AOAR, apreciaza ca ramura exporturilor a fost prima care a trecut de la declin la stabilizare si apoi la crestere, dupa ce a fost si prima afectata de criza.
„Daca nu se va schimba ceva dramatic in Uniunea Europeana, atunci exporturile vor deveni motorul de crestere economica a Romaniei”, a spus Stanescu.
Totodata, Constantin Bostina, vicepresedinte al AOAR, considera ca din punct sectorial exporturile vor aduce un plus la cresterea economica, intrucat exista o mica relansare a cererii din exterior.
In domeniul constructiilor de echipamente industriale se observa o revenire a cererii din strainatate, potrivit lui Constantin Savu, vicepresedinte AOAR, care spune ca avansul economic nu va putea fi influentat in primul trimestru de aceasta revenire, intrucat ciclurile de productie sunt lungi si spera ca rezultatele sa se intrevada la sfarsitul trimestrului al doilea.
El a mentionat ca, la fel ca in anii trecuti, 90% din productia interna de astfel de echipamente se indreapta catre export.