De asemenea, fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au obtinut in ultimul an un randament mediu de 10,65%, de peste 2 ori mai mare decat rata inflatiei din aceeasi perioada (4,96%), se arata in comunicatul Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
„Toate cele 25 de fonduri de pensii private, obligatorii si facultative au obtinut randamente peste rata inflatiei din aceasta perioada si au furnizat astfel clientilor castiguri atractive, in pofida celei mai dure crize globale din ultimii 75 de ani”, au spus oficialii Asociatiei.
[img=354][/img]
Acestia au explicat ca performanta ceva mai redusa a Pilonului III fata de Pilon II se explica prin ponderea mai ridicata a actiunilor in portofoliile fondurilor facultative. Desi actiunile au adus pierderi in ultimul an, pe termen lung ele pastreaza un potential de crestere mai ridicat decat alte instrumente financiare si vor compensa rezultatele inferioare obtinute pe termen scurt.
De la lansare si pana in prezent, fondurile obligatorii au inregistrat un randament mediu anualizat de 14,22% (adica 8,95% real, peste inflatie), iar toate fondurile facultative au obtinut un randament mediu anualizat de 6,97% (adica 0,41% real, peste inflatie).
Pilonul II s-a lansat in mai 2008, in timp ce Pilonul III s-a lansat in mai 2007.
Pana la sfarsitul lunii august 2009, cele 12 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au colectat de la Comisia Nationala de Pensii (CNPAS) contributii brute totale in valoare de 1,717 miliarde lei. La sfarsitul lunii august, activele nete ale fondurilor erau de 1,85 miliarde lei. Diferenta o reprezinta profitul net realizat de fonduri pentru participanti, adica 132,83 milioane lei.
Tot la sfarsitul lunii august, fondurile de pensii obligatorii (Pilon II) aveau un numar total de 4,82 milioane de aderenti, dintre care 4,42 milioane erau participanti activi (cu cel putin o contributie virata, din cele 16 de pana acum).
In acelasi timp, cele 13 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) aveau un numar total de aproape 175.000 de participanti si gestionau active nete in valoare de 161,2 milioane lei.