Aceste randamente au fost obtinute fara ca fondurile de pensii sa fi obligate prin lege sa garanteze depasirea inflatiei, potrivit studiilor realizate de OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) si FIAP (Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii).
[img=248][/img]
Pe perioade de timp rezonabile, randamentul mediu anualizat pentru fiecare dintre aceste sisteme s-a situat mult peste rata inflatiei, performantele fiind situate intre 0,5 si 8,8 puncte procentuale peste inflatie, adica randamente in termeni reali, se arata in comunicatul Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Cercetarea a fost efectuata pe sistemele de pensii private obligatorii (Pilonul II) implementate in diferite state, dupa modelul recomandat de Banca Mondiala. Analiza randamentelor a luat in calcul intreaga perioada de la lansare si pana in prezent, adica intre 6 ani (Republica Dominicana) si 28 de ani de functionare (Chile), pentru care s-a calculat randamentul mediu anual si rata medie anuala a inflatiei, precum si randamentul mediu anual real (peste inflatie).
In toate cele 13 state analizate, inclusiv Romania, Pilonul II a depasit fara probleme inflatia pe termen de cel putin cativa ani, fara ca vreunul dintre aceste state sa impuna prin lege garantarea de randamente peste inflatie, conform APAPR.
[img=251][/img]
Performantele pe termen lung raman real-pozitive (peste rata inflatiei) in pofida unor ani foarte dificili, asa cum a fost 2008, cand, din cauza crizei financiare si a pierderilor bursiere, fondurile de pensii private din aproape toate statele au fost pe minus, marcand deprecieri de active.
Per total insa, randamentele raman peste nivelul inflatiei. Mai mult, dupa anul de scaderi 2008, cele mai multe dintre fondurile de pensii din lume s-au reintors pe crestere in 2009. Acesta este si cazul sistemelor similare Pilonului II romanesc din celelalte state ale Europei Centrale si de Est: Polonia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Slovacia, tarile baltice si altele.
Explicatia pentru acest fenomen este oferita de expertii Uniunii Europene, intr-un raport publicat in luna martie 2009 si referitor la efectele crizei financiare asupra fondurilor de pensii din spatiul comunitar: fondurile de pensii private investesc pe termen foarte lung, nu au avut expunere la active periculoase sau toxice si nu sunt obligate sa marcheze deprecierile de active inregistrate ocazional.
Cu alte cuvinte, fondurile de pensii private nu sunt obligate sa vanda active in pierdere, imediat dupa perioade de criza, intrucat plata pensiilor se face treptat, astfel ca fondurile de pensii, spre deosebire de alti investitiori institutionali, recupereaza de cele mai multe ori deprecierile de active, pastrand activele in portofoliu si pe perioada de recuperare a pietelor financiare.
Beneficiind de un start prudent in anul 2008, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania au obtinut in ultimul an (mai 2008 – mai 2009) un randament mediu ponderat mai mult decat dublu fata de rata inflatiei, respectiv 12,5% fata de 6%, adica un randament mediu real de 6,2%.