Astfel, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inregistrat in anul 2008 un profit net de 30,5 de milioane lei (8,3 mil. euro), profit de care beneficiaza toti cei 4,03 milioane de participanti cu contributii virate in cursul anului precedent, potrivit datelor prezentate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in cadrul raportului anual.
Administratorii au fost obligati sa inregistreze drept pierderi toate investitiile realizate cu agentii de marketing si publicitatea pentru a atrage participanti, afisand in 2008 pierderi contabile in valoare de 859 milioane lei(233,26 mil. euro), potrivit arbitrului pensiilor private.
Rezultatele obtinute de societatile de administrare a fondurilor de pensii private nu aduc nicio atingere activelor sau rezultatelor financiare ale fondurilor de pensii private administrate de acestea sau intereselor participantilor la aceste fonduri, a subliniat arbitrul pensiilor.
Administratorul este organizat intr-un mod complet separat de fondul pe care il administreaza, conform legilor in vigoare, fie ca este vorba de un fond de pensii administrat privat obligatoriu sau fonduri de pensii facultative. Prin urmare, rezultatele administratorului se calculeaza si se inregistreaza in mod distinct, separat de rezultatele fondurilor de pensii administrate, potrivit CSSPP.
Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contributiile participantilor sunt puse la adapost de orice dificultati prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau actionarii acestora, se arata in comunicatul Comisiei.