Totusi, in contextul in care pietele de capital din Romania si din intreaga lume sufera pierderi importante, iar fondurile de pensii private sunt obligate prin legislatie sa investeasca in actiuni listate, conducerea APAPR a solicitat CSSPP relaxarea temporara a legislatiei secundare (formata din norme emise de CSSPP) privind investitiile, care sa protejeze fondurile si participantii de expunerea la pierderile bursiere, a anuntat APAPR.
„Obiectivul nostru, ca asociatie a pietei de pensii private, este ca fondurile de pensii sa traverseze aceasta perioada de criza financiara internationala asumandu-si riscuri minime, pentru ca banii economisiti de participantii la sistem sa fie investiti in siguranta”, a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR si director general al companiei Allianz-Tiriac Pensii Private.
„De exemplu, vrem ca legislatia secundara a pietei sa ne permita, temporar, sa evitam instrumentele financiare despre care stim ca ne vor aduce pierderi pe termen scurt – adica actiunile”, a adaugat Andanut.
Conducerea APAPR a propus Consiliului CSSPP cateva masuri privind relaxarea temporara a legislatiei secundare a pietei, in interesul participantilor la fondurile de pensii private
„Dupa ce criza actuala va fi depasita, toate pietele de capital isi vor reveni, inclusiv cea din Romania. Din acest motiv, trebuie sa vedem in aceasta perioada de criza si oportunitatile de a cumpara mai ieftin unele actiuni, ce vor aduce castiguri semnificative dupa ce piata va reveni pe plus”, a mai spus Crinu Andanut.
Cele 14 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au peste 4,36 milioane de participanti, in timp ce fondurile de pensii obligatorii (pilonul III) aveau la sfarsitul lunii august peste 121.000 de aderenti.