Prețurile mari i-au făcut pe români să-și calculeze mai bine facturile la electricitate și să facă economii. Totuși, specialiștii au indicat care este dispozitivul care are un consum mic în casă. Toate gospodinele trebuie să știe că fac economie în timp ce îl folosesc.
Cu facturile la curent care cresc încontinuu, tot mai mulţi oameni încearcă să economisească și să renunțe la anumite aparate electrocasnice din locuință. Spre exemplu mașina de spălat, plita electrică, uscătorul de rufe sau aparatul de aer condiţionat sunt printre cei mai mari consumatori dintr-o casă.
Însă puțini știu că în bucătărie există un aparat care să îi ajute să și consume mai puțin curent decât ar vrea. Acest electrocasnic este ”binecuvântat” la casa omului.
Vorbim despre cuptorul cu microunde. Acesta este prezent în majoritatea locuințelor, este de ajutor la încălzirea alimentelor, decongelarea lor sau chiar prepararea unor feluri delicioase de mâncare. Conform experților, acesta consumă aproape jumătate din toată factura folosită de un cuptor normal.
Anumite dispozitive sunt dotate cu funcții în plus pentru a face treaba oamenilor care preferă să folosească cuptoare cu microunde mult mai ușoară. În timp ce facturile de curent devin din ce în ce mai mari, mulți se întreabă, de fapt, dacă este bine să mai folosească aceste mici ajutoare cu consum redus de electricitate.
Totul depinde de modul în care este folosit acest dispozitiv, mai ales pentru că poate să fie dotat cu grătar sau convector. Cu acestea fiind spuse, indicatorii sunt în intervalul de 0,5 și 1,5 kW pentru funcția de microunde, în timp ce aceștia se situează între 1,5 și 2,8 dacă este folosit și grătarul.
De asemenea, dacă este implicat și un convector, atunci consumul de energie o să crească de la 2 kW până la 3 kW, ținând cont că și ventilatoarele instalate în carcasă joacă un rol important atunci când vine vorba despre consumul de energie.
Consumul de energie se schimbă și în funcție de alimentele gătite, mai ales pentru că trebuie să se folosească diferite funcții pentru a pune pe masă un produs delicios, cald, sau pentru a pregăti anumite alimente pentru a le introduce într-o rețetă preferată de cei dragi.
În cazul în care alimentele sunt încălzite la temperatura camerei, cuptorul cu microunde o să consume 0,1 kilowati, în timp ce este nevoie de 0,2 până la 0,4 kilowati pentru funcția de decongelare. Totuși, dacă poftești la o ciorbă fierbinte, dispozitivul o să consume 0,7 kW.
De asemenea, dacă te grăbești, gătitul cu viteză mare o să ducă la 0,9 kilowati. Cuptorul cu microunde consumă de la 1,5 până la 4 wați și în momentul în care este pus în modul standby, așa că încearcă să te ferești de acest lucru și să îl folosești doar când este nevoie pentru ca factura să nu fie prea mare.
Cuptorul cu microunde poate să fie dotat cu diferite funcții, dar cantitatea de energie folosită o să crească dacă se optează pentru ele. Puiul crocant este delicios, dar nu se face așa de ușor! Dacă visezi la acest aliment, dispozitivul tău o să consume de la 0,9 la 2 kW dacă este PETN.
Există însă și alte aparate care au un consum mare de energie. Pe lângă cel de aer condiționat, plita electrică se regăsește și ea în clasamentul celor mai mari consumatori din locuință. Aceasta ajunge să consume aproximativ 120 de kilowați lunar, iar specialiștii ne recomandă chiar să renunțăm la ea. Urmează pe listă televizorul, sistemul audio, consola de jocuri şi ecranul computerului.
Rețineți în special că un televizor cu tehnologie LED consumă cu 25% mai puțin decât ecranele LCD și cu până la 40% mai puțin decât ecranele cu plasmă! De asemenea, nu uitați să deconectați frecvent încălzitorul electric de apă, mașina de spălat și mașina de spălat vase. De asemenea, cresc acest consum „fantomă”.
Și în funcție de modelul pe care îl aveți, cutia de internet poate consuma între 5 și 20 de wați de energie electrică. Și anume, cele mai bune routere Wi-Fi moderne pot consuma în medie 10 wați. Diferența nu va fi foarte vizibilă peste o lună sau două.
Încărcătoarele telefoanelor mobile consumă destul de mult, mai ales dacă sunt uitate în priză pentru mult timp. Din păcate, cei mai mulți lasă în priză încărcătoarele, lucru care le aduce bani în plus la factura de curent. Adunate, aceste încărcătoare consumă anual 135 kwh.
Citește și: Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră
„Putem lua exemplu un televizor led. Pe partea de standby el consumă în jur de 0,5w pe oră. Ajungem 4,4 kw pe an. Ar putea părea nesemnificativ, dar într-o casă pot fi mai multe.
Cam același consum îl întâlnim și la banalele încărcătoare de telefon care. Rămân în priză în permanență. Se poate utiliza o metodă destul de simplă. Utilizarea unui prelungitor cu mai multe prize, prelungitorul introdus într-un echipament care să poată fi oprit în momentul în care am plecat de acasă.”, a declarat Silviu Gheorghe, profesor universitar la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din București, pentru stirileprotv.ro.
Guvernul României a plafonat consumul la energie la 255 de kilowați lunar. Românii care depășesc acest prag plătesc prețul întreg din contract. Cel mai mic tarif la energia electrică este de 0,68 lei/ kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților care cuonsumă între 0 și 100 kWh inclusiv.
Iar clienților care vor avea un consum între 100,01 și 300 kWh inclusiv li se va percepe un tarif de 0,80 lei/ kWh. Plafonarea expiră la 1 aprilie 2025, dar Guvernul ia în calcul, prelungirea subvenţionării facturilor la energie măcar pentru persoanele vulnerabile.