Tranzactia a fost finalizata pe 7 ianuarie 2008, a anuntat marti Magna Capital, consultantul de vanzare al Tnuva.
Compania Tnuva a intrat in Romania in anul 2003, cand a inceput constructia unei fabrici de lactate la Popesti Leordeni, in judetul Ilfov, si a unei ferme de vaci la Adunatii Copaceni. Investitia greenfield (de la zero) s-a ridicat la circa 60 milioane de euro si a fost realizata in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
In Romania, principalii competitori ai Tnuva sunt Danone Romania, subsidiara gigantului francez alimentar Danone, Friesland Foods, Albalact, Brenac si LaDorna.
Magna Capital, una din cele mai importante companii israeliene de consultanta, este artizanul intrarii Tnuva pe piata romaneasca, precum si al vanzarii companiei catre Apax, unul dintre cele mai mari grupuri globale din domeniul private equity.
Pentru achizitia pachetului de 75% din Tnuva erau interesate 5 companii, respectiv Africa Israel, Apax, Meir Shamir, Igal Ahuvi si Markstone Fund.
Prima oferta, in valoare de 800 milioane euro, a fost depusa de Apax, care a fost de altfel si castigatorul licitatiei, cu un pret final de peste 1 miliard de dolari, oferit in parteneriat cu Meir Shamir.
Magna Capital este o companie de consultanta care activeaza in domeniile M&A, Strategie, Housing & Construction si Retail. Alaturi de Tnuva, printre clientii companiei se mai numara si Solel Boneh, Red Sea Hotels, American Colony, Alexandrion Group, Leadmas, New Horizont si fonduri de investitii.
Pe piata romaneasca, Magna Capital lucreaza cu banci ca Bancpost, Banca Comerciala Romana, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank, BRD Groupe Societe Generale si Unicredit Tiriac.