Soldul investitiilor straine directe a ajuns la finele lui 2007 la 42,7 miliarde euro.
Investitiile straine directe (ISD) au urcat anul trecut la 7,25 miliarde euro, din care 2,22 miliarde au fost participatii de capital, 1,32 miliarde profit net reinvestit, iar 3,7 miliarde credit net primit de la investitori straini.
Din punct de vedere al repartitiei teritoriale a soldului investitiilor straine directe, regiunea Bucurestiul-Ilfov a reusit sa atraga 64,3% din total, aceasta fiind urmata de regiunea Centru cu 8,3%. Cele mai putine investitiile au fost atrase de regiunea Nord-Est, respectiv 1,6% din soldul investitiilor.
Investitiile s-au indreptat in special spre industria prelucratoare (32,9% din total), in cadrul acesteia cele mai atractive domenii fiind metalurgia (7,5%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (5,2%), industria prelucrarii titeiului, de produse chimice, cauciuc si mase plastice (4,4%), industria mijloacelor de transport (3,6%).
Alte domenii care au atras de asemenea investitii straine directe importante sunt: intermedieri financiare si asigurari, care cuprind activitatea bancara si de asigurari, si care au reprezentat la finele anului anterior 23,3% din totalul ISD, comert cu amanuntul si cu ridicata (14,0%), constructii si tranzactii imobiliare (7,8%) si telecomunicatii (6,5%).
In ceea ce priveste tarile care au realizat cele mai multe investitii in Romania, Austria ocupa primul loc, cu o pondere de 21,4% din soldul investitiilor straine directe, urmata de Olanda, cu 16,3%, Germania, cu 11,7%, Franta, cu 8,8% si Grecia, cu 7,5%.