„La Fondul Monetar International (FMI) exista mai mare flexibilitate, au fost negociate niste conditii, iar principala problema o reprezinta bugetul pentru 2010. Comisia Europeana si Banca Mondiala au ca obiective chiar aceste reforme structurale si nu vor elibera noi transe fara aprobarea legilor salarizarii, pensiilor sau responsabilitatii fiscale”, au afirmat sursele citate.
In aceste conditii, autoritatile romane au solicitat juristilor o varianta prin care legea bugetului pentru 2010 sa poata fi promovata in Parlament, in conditiile in care guvernul interimar nu are dreptul sa trimita spre aprobare proiecte de legi.
Executivul si-a angajat, in 15 septembrie, raspunderea in fata Parlamentului asupra proiectelor de lege privind educatia nationala, salarizarea unitara a personalului bugetar si reorganizarea unor autoritati si institutii publice.
Curtea Constitutionala a amanat, miercuri, pentru 9 decembrie, discutiile pe sesizarile depuse de PNL privind legile reorganizarii unor autoritati si institutii publice, a educatiei si a salarizarii unice pentru bugetari, fiind pentru a doua oara cand decide sa nu judece cazul.
De asemenea, legea pensiilor a fost promovata in Parlament la inceputul lunii octombrie, tot prin asumarea raspunderii Guvernului.
Aprobarea legii salarizarii unitare pana la 30 octombrie si a legii pensiilor pana la 31 decembrie sunt, totusi, conditionalitati ale acordului cu FMI, care mai stipuleaza promovarea legii responsabilitatii fiscale pana la 30 noiembrie si aprobarea bugetului pentru 2010 inainte de finalul acestui an.
Comisia Europeana urma sa acorde Romaniei in luna decembrie a doua transa, in valoare de 1 miliard de euro, din imprumutul de 5 miliarde de euro stabilit in cadrul aranjamentului financiar convenit cu FMI si institutile financiare internationale, in valoare totala de 19,5 miliarde euro. Mai multi oficiali au declarat ca transa de la CE nu va fi disponibila in acest an, invocand procedurile tehnice mai complicate de la nivelul forului european.
La mijlocul lunii lunii decembrie, boardul FMI se va intruni pentru a analiza raportul privind cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, in functie de care se va aproba cea de-a treia transa din imprumutul extern, care are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro.
Delegatia FMI a sosit in Romania, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, pentru a doua revizuire a acordului, vizita urmand sa se incheie la 9 noiembrie. Initial FMI, CE si BM au anuntat ca vor amana vizita de evaluare pana la momentul instalarii unui nou guvern, dupa ce Executivul condus de Emil Boc a pierdut sprijinul Parlamentului.