Productia din sectorul romanesc al constructiilor a crescut cu 36,6% in februarie 2008, comparativ cu aceeasi luna din 2007, a anuntat Oficiul European de Statistica, Eurostat, citand date ale Institutului National de Statistica.
Antreprenorii in constructii spun ca, fata de anul trecut, cand Romania a dominat topul european al cresterii in domeniul constructiilor, in ianuarie-februarie Romania a coborat pe locul 2 in principal din cauza vremii nefavorabile.
„Faptul ca Romania a ajuns pe locul 2 dupa Slovenia in topul constructiilor nu reprezinta nici pe departe un semnal ca ritmul de crestere al pietei se tempereaza”, a spus Plosceanu. „Este un efect al vremii nefavorabile care a facut ca activitatea pe multe din santiere sa fie suspendata, fapt ce a afectat media Romaniei”, a mai spus presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii.
Conform Eurostat, Romania se situeaza pe locul al doilea in UE la cresterea productiei din constructii din februarie atat comparativ cu luna precedenta, cat si cu februarie 2007.
Primul loc este ocupat, in februarie, de Slovenia, unde cresterea a fost cea mai mare din Europa, cu 41,6% peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut. Pe locul al treilea se situeaza Polonia, unde productia din constructii a avansat cu 18,6% in februarie, fata de aceeasi luna de anul trecut.
Dintre statele membre ale UE, pentru care au fost publicate date pe februarie 2008, productia din constructii a crescut in zece si a stagnat in Olanda si Slovacia. Comparativ cu ianuarie 2008, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Marea Britanie (7,1%) si Romania (5,2%). Pe locul al treilea la cresterea lunara a productiei din constructii dintre tarile membre UE se afla, din nou, Polonia (4,6%).
In intreaga Uniune Europeana, productia din constructii, in februarie 2008, a crescut cu 5% fata de februarie 2007 si cu 2,2% comparativ cu ianuarie 2008. Productia din constructii a zonei euro a avansat, in a doua luna a acestui an, cu 4,3% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 1,2% fata de ianuarie, mai arata Oficiul European de Statistica.
Plosceanu: Piata constructiilor se tempereaza in 4-5 ani
Asociatia Romana a Antreprenorilor in Constructii estimeaza ca, in urmatorii 2-3 ani, piata romaneasca a constructiilor isi va mentine ritmul de crestere la o medie de 10-12% pe an, pe fondul interesului major in special al developerilor din segmentul imobiliar.
Trendul de crestere ar urma sa se tempereze peste 4-5 ani cand cererea de spatii logistice si de productie, dar si de spatii imobiliare va fi acoperita intr-o proportie semnificativa.
„Pe segmentul constructiilor industriale, in patru-cinci ani, vom asista la o reducere importanta a volumului investitional, urmand ca piata sa intre intr-un proces de consolidare. O crestere semnificativa am putea asista doar pe segmentul rezidential acolo unde cererea va ramane la cote ridicate dar mai redusa, de pilda, fata de 2008”, a declarat Plosceanu.
„Pe rezidential, boomul va mai dura 2-3 ani, in care vom vedea ample investitii imobiliare, pentru care exista finantare deja asigurata. Cred insa ca, pe viitor, dezvoltarea domeniului va tine cont de nivelul de crestere a puterii de cumparare a romanilor. Daca acesta va ramane la valori similare, si in conditiile in care cererea pe segmentul celor cu venituri ridicate este deja acoperita in proportii importante inca de pe acum, piata ar putea sa se dezvolte doar pe segmentul constructiilor mai ieftine, al cartierelor imobiliare destinate celor cu venituri medii si reduse”, a explicat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii.
O confirmare privind temperarea ritmului de crestere a pietii constructiilor vine si din partea Patronatului Societatilor din Constructii.
„Actualul ritm de crestere a pietei se datoreaza unor necesitati stringente din economie. Investitiile majore din economie din ultimii ani au necesitat constructii industriale noi, dar boomul cred ca se va tempera in intervalul 2013-2015. Asta nu inseamna ca piata va suferi modificari majore insa investitiile vor avea un ritm mai redus, in concordanta cu temperarea cresterii economice a Romaniei si consolidarii economiei”, a declarat Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.
Patronatul Societatilor din Constructii spune ca, in urmatorii 4-5 ani, rezidentialul va deveni principalul motor de crestere al pietei constructiilor.
„In prezent, in Romania, avem 370 de locuinte la 1000 de locuitori. In statele UE, media e undeva la 460. Asa ca potentialul de crestere este semnificativ. Totul va depinde insa de nivelul salarial, de cresterea nivelului de trai din Romania”, a precizat Polizu.
Lucrarile edilitare, marea miza a dezvoltarii pietei constructiilor
Antreprenorii in constructii estimeaza ca, in urmatorii 4-5 ani, cele mai importante constructii din Romania vor fi cele de infrastructura care vor atrage mare parte din volumul investitional din domeniu.
„Totul va depinde aici de deciziile administrative. Daca statul dar si autoritatile locale vor investi masiv in dezvoltarea unor lucrari edilitare absolut necesare, de genul extinderii retelelor de canalizare, constructia de drumuri, etc., intreaga piata a constructiilor din Romania va continua sa se dezvolte sustinut”, a spus Plosceanu. „Daca insa se va investi ca acum, foarte putin, in lucrarile edilitare, sa nu ne asteptam la dezvoltari spectaculoase pentru ca limitele de dezvoltare a oraselor, in actuala conjunctura, au fost de mult depasite”, a mai spus presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii.
Gheorghe Polizu crede ca miza, in acest context, este una capitala pentru dezvoltarea economica a Romaniei.
„Daca politicul va stii sa gestioneze acest val investitional cu care se confrunta Romania, piata constructiilor va continua sa sustina in mod semnificativ produsul intern brut al Romaniei. Daca vom stii sa exploatam la maximum fondurile europene destinate lucrarilor edilitare, daca vom atrage investitii in infrastructura in special, in constructia unor autostrazi, in dezvoltarea zonelor periferice ale marilor orase, acolo unde se concentreaza marile investitii in economie, piata constructiilor va creste, iar acest fapt se va vedea direct in cresterea economica a Romaniei”, a declarat Polizu.
Constructiile, principalul motor al cresterii economice
Piata constructiilor a fost, in ultimii ani, principalul motor al cresterii economice a Romaniei. In 2007, de pilda, investitiile in economie au crescut cu 29% fata de 2006, iar investitiile concretizate in lucrari de constructii noi au insumat 31.041,6 milioane lei (45,4 % din total, fata de 44,5 % in anul 2006), fiind in crestere cu 31,3 % comparativ cu anul 2006.
Conform unui studiu al Unicredit, nevoia din ce in ce mai mare de locuinte de calitate ridicata, de spatii de birouri si comerciale a sustinut anul trecut si va continua sa sustina avansul sectorului de constructii din Romania. In prima parte din 2007, jumatate din totalul investitiilor din economie s-au concentrat catre noile constructii.
Conform datelor Institutului National de Statistica, valoarea lucrarilor de constructii a urcat anul trecut, in termeni reali, cu 33,6% comparativ cu 2006, cresterea fiind evidentiata la toate tipurile de constructii.