Editura Meteor Press
Colectia Business
Pret 30 lei
Titlu original : Show me the money – How to determine ROI in People, Projects, and Programs
Cartea intr-un minut:
Estimarea costurilor, imbunatatirea cunostintelor detinute de personalul implicat, izolarea impactului anumitor elemente care ar putea avea efecte neluate in calcul sunt cateva dintre aspectele care intereseaza. Cartea reprezinta un ghid de care trebuie sa se tina seama pentru ca un proiect sa fie dus la capat cu acuratete.
Cronica DailyBusiness
Unele lucruri, precum calitatea personalului, sunt greu de masurat si atribuirea de valori monetare este dificila. Dar, pentru a asigura succesul unui program, fiecare element trebuie masurat.
In trecut, reusita unui program era apreciata in functie de activitatea desfasurata: numarul oamenilor implicati, banii cheltuiti, durata realizarii programului. Beneficiile rezultate din toate aceste activitati erau mai putin importante. Astazi, valoarea este definita comparand rezultatele cu activitatea desfasurata, adica beneficiile financiare cu costurile.
Studiile arata ca principala cauza a esecului proiectelor este nepotrivirea acestora cu afacerea in cauza. In faza a doua se verifica existenta unei legaturi intre proiect si unul sau mai multi indicatori de business. Sunt definiti indicatorii care trebuie sa se imbunatateasca drept consecinta a reusitei de ansamblu a proiectului.
Fisele de scor le ofera conducatorilor o varietate de evaluari. Metoda fisei scorului este interesanta pentru ca ofera posibilitatea efectuarii unei comparatii rapide a principalilor indicatori de impact si analizeaza starea organizatiei.
Apoi, sunt analizate nevoile la nivelul performantei in job si se pune intrebarea: ce trebuie sa se schimbe in activitatea din jobul respectiv pentru a influenta indicatorii de business definiti mai inainte?
Dupa aceasta, sunt analizate nevoile legate de invatare: ce aptitudini, cunostinte, perceptii trebuie schimbate sau imbunatatite astfel incat performanta profesionala sa se poata schimba?
Un sistem de salarizare bazat pe aptitudini poate elimina cauzele migratiei personalului. Cresterile salariale sunt acordate pentru dobandirea unor aptitudini noi, care se obtin ca urmare a cresterii numarului de sarcini ale lucratorilor.
Ultima faza consta in identificarea structurii solutiei. La acest nivel al analizei, se abordeaza aspecte care au legatura cu anvergura, durata, structura, modul de executie si bugetul necesar punerii in aplicare a proiectului.
Multe functii incearca sa castige un loc la masa, adica sa se afle acolo unde se stabilesc strategiile sau se iau deciziile, cat si sa participe la discutiile care au loc la varful organizatiei.
Costurile trebuie monitorizate intr-un efort permanent de controlare a cheltuielilor si de pastrare a proiectului intre limitele bugetului. ROI (Return on investment) este formula cea mai potrivita pentru evaluarea investitiilor facute intr-un proiect, ca raport intre beneficiile nete ale proiectului si costuri.
Principala cauza a esecului proiectelor o constituie lipsa unor nevoi clar definite. Cea de-a doua cauza o reprezinta inexistenta unei alinieri a obiectivelor proiectului la nevoile de business.
Pentru ca un proiect sa aiba succes, cei implicati in mod direct trebuie sa aiba o reactie favorabila – sau cel putin nu una negativa – la adresa lui.