Solutia este acceptata de banci si prin prisma evolutiilor pietei imobiliare, pentru ca preturile bunurilor aduse in garantie s-au redus simtitor, iar garantiile nu pot fi valorificate la un pret care sa asigure recuperarea creantelor bancilor.
Restructurarea unor credite ale agentilor economici, care in prezent intampina greutati la rambursarea creditelor sau care nu mai pot suporta nivelul obligatiei lunare de plata, reprezinta modul de a veni in sprijinul a cat mai multi clienti din diverse ramuri de activitate, se arata in comunicatul ARB.
Acest proces de restructurare permite imprumutatilor care intampina probleme legate de fluxul de numerar sa modifice caracteristicile creditului – dobanzi, durata, scadente, perioade de gratie – de comun acord cu banca.
Prin procesul de restructurare, bancile isi asuma un nou risc, de aceea procesul nu trebuie inteles de clienti ca o masura de amanare a unei stari de insolventa inevitabila si presupune evaluarea comportamentului si a activitatii clientului pana la momentul in care solicita restructurarea creditului, capacitatea de plata de care dispune (analiza contractelor in derulare si raportarea fluxului de numerar la evolutia pietei si a domeniului de activitate), analiza economico-financiara a acestuia, precum si capacitatea clientului de a achita restantele deja acumulate.
Pentru a apela la solutia de restructurare, agentii economici imprumutati trebuie sa demonstreze ca intampina probleme financiare. Schemele de relaxare a rambursarilor pot fi aplicate atat la solicitarea clientului, cat si la sugestia bancilor. Bancile vor efectua o noua analiza si vor controla capacitatea de rambursare viitoare concomitent cu actiunea de consolidare a pozitiei lor fata de debitor si o evaluare atenta a riscului suplimentar indus de restructurarea facilitatilor de credit.
Planul de restructurare agreat cu debitorul bancii trebuie sa se bazeze pe elemente si documente care sa prezinte clar modalitatile de depasire a dificultatilor temporare, cum ar fi: identificarea unor noi piete de desfacere, reducerea costurilor, maximizarea vanzarilor, diversificarea activitatilor sau concentrarea pe activitatile cu profit ridicat, implicarea mai mare a asociatilor/actionarilor, un management al afacerii mai performant, etc, se mai arata in comunicat.
Cele mai intalnite scheme de restructurare utilizate de bancile din Romania sunt: rescadentarea, reesalonarea, refinantarea. Aplicarea schemelor de restructurare se face de catre fiecare banca in concordanta cu normele interne ale acesteia si in functie de conditiile si particularitatile clientului solicitator si a facilitatii acordate.