„Comunitatea bancara este printre cele mai serioase in Romania in aplicarea legii. Comunitatea bancara nu va iesi maine in strada. Vom aplica ceea ce legea prevede, dar nu inseamna ca nu vom spune in continuare ca nu suntem de acord, ca nu vom face toate demersurile pentru a nu fi promulgata in forma initiala, ca nu ne vom face datoria”, a spus Ghetea, citat de Mediafax
Intrebat ce masuri ar mai putea adopta ARB daca ordonanta de urgenta ar intra imediat in vigoare, Ghetea a spus: „Modificarea contractelor in derulare, adica a 8 milioane de credite, nu se poate face de maine”.
Premierul Emil Boc a declarat joi ca Guvernul va adopta proiectul de act normativpropus de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, tot joi, ca adoptarea directivei europene privind comisionul de rambursare anticipata la credite ar trebui sa se faca in regim de urgenta pentru a putea fi aplicata de la 1 iunie.
Incepand cu luna iunie, comunitatea bancara va limita la 1% comisionul de rambursare anticipata pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse intre 200 si 75.000 de euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene.
Consiliul Concurentei a recomandat ANPC eliminarea comisionului de rambursare la toate tipurile de credite, garantate sau negarantate, dar si la cele care au fost deja acordate, propunere contestata de comunitatea bancara.
Potrivit proiectului ANPC, bancile nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumutrile cu dobanda variabila, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.
In cazul imprumuturilor cu dobanzi fixe, banca va putea cere pentru rambursari anticipate o compensatie de cel mult 0,5% din principalul ramas de plata pentru scadente de sub un an si maximum 1% la perioade mai mari de un an ramase din maturitatea initiala.