Insitutiile respective sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).
„Din punct de vedere al bancilor, consideram ca foarte important pentru relansarea economiei este, printre altele, costul creditului, iar pentru reducerea acestuia, pentru a avea o relansare normala in Romania, ar trebui sa ne canalizam pe 3 directii, respectiv masuri care ar trebui luate de BNR, de Guvern si masuri in domeniul legislativ”, a spus Ghetea, citat de Mediafax..
El a aratat ca o parte din masurile solicitate au fost adoptate deja de catre banca centrala.
„Am avut o recapitulare ieri (luni – n.r.) cu Banca Nationala a Romaniei (BNR), respectiv ce s-a facut si ceea ce ar mai trebui facut”, a explicat Ghetea.
Astfel, referitor la rezervele minime obligatorii, ARB sustine in continuare reducerea acestora, dar si o nuantare in ceea ce priveste neluarea in calcul a liniilor de finantare de la institutiile financiare internationale, respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si IFC, divizie a Bancii Mondiale.
„Solicitam sa se prevada in mod expres ca liniile de finantare de la institutiile internationale sa nu fie incluse in RMO”, a spus presedintele ARB.
ARB cere si revizuirea regulamentului privind provizioanele.
„S-au facut unele ajustari, respectiv bancile pot deduce pana la 25% din valoarea garantiilor. BNR ne-a promis ca o sa revada dupa o anumita perioada de timp daca e necesar cresterea acestui procent. Consideram ca in conditiile actuale, in care creditele neperformante cresc de la zi la zi, este necesar sa ne apropiem de standardele internationale si sa luam in calcul garantiile”, a mai afirmat Ghetea.
In ceea ce priveste masurile care ar trebui adoptate de Guvern, Ghetea a afirmat ca programul „Prima Casa” este un exemplu pozitiv, in contextul interesului ridicat al bancilor de a participa si al dobanzilor reduse pentru acordarea de credite, pe fondul diminuarii riscului.
„Ar mai putea exista un alt program prin care bancile sa crediteze acele firme care au de luat TVA de la stat. Parerea mea personala este ca, in baza unei confirmari de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), firma care are de recuperat TVA sa poate lua credite. Trebuie o reglementare pentru ca ANAF nu are in regulament sa emita astfel de hartii”, a aratat presedintele ARB.