In scopul compatibilizarii obiectivelor strategice ale CSA cu actualul sistem european de supraveghere a pietelor financiare si de trecere la noul regim de solvabilitate, Solvency II, autoritatea a procedat la adoptarea unei noi structuri organizatorice. Astfel, [b]dintr-un numar de 28 de directii generale respectiv directii, noua structura va cuprinde numai 12 directii[/b] de specialitate si va intra in vigoare incepand cu 1 decembrie 2011, se arata in comunicatul CSA.
Tot in sedinta de marti, 8 noiembrie, conducerea CSA a analizat si rezultatele auditului intern care a fost demarat la inceputul lunii trecute, in scopul evaluarii veniturilor si cheltuielilor la momentul preluarii mandatelor de catre noii membri ai Consiliului CSA.
Rezultatele auditului intern au reliefat nevoia restructurarii organizatorice si aplicarea unor masuri de reducere a cheltuielilor. Prin urmare, CSA va avea o structura simplificata, care impune si o reducere de personal cu pana la 10%.
La finele anului 2010, CSA avea 163 de salariati in
sediul central si reprezentantele regionale.
Pe fondul scaderii primelor brute subscrise in primul semestru cu peste 7% la nivelul pietei de asigurari, Consiliul CSA a hotarat reducerea cheltuielilor totale, in principal prin reducerea cheltuielilor cu personalul.
Deciziile privind noua structura organizatorica si masurile de reducere a cheltuielilor vor fi puse in aplicare prin rectificarea bugetului CSA, atat pentru trimestrul IV 2011, cat si in proiectul de buget pe anul 2012.
„Consiliul CSA a luat decizia adoptarii unei noi structuri organizatorice astfel incat aceasta sa raspunda celor doua obiective majore ale autoritatii de supraveghere: apararea drepturilor asiguratilor si promovarea stabilitatii pietei de asigurari din Romania. Noua structura organizatorica include si o directie de protectie a consumatorilor de asigurari, care va fi in contact direct atat cu asiguratii, cat si cu asiguratorii”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
CSA – Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii.