Aceste doua operatiuni de fuziune se incadreaza intr-un proces natural de consolidare a pietei fondurilor de pensii administrate privat in conditiile in care legea prevede un plafon minim de 50.000 de participanti care trebuie atins in perioada primilor 3 ani de la data constituirii fondului de pensii, in vederea asigurarii functionarii eficiente si in conditii de siguranta pentru participanti, se arata in comunicatul CSSPP.
Astfel, BCR Fond de Pensii Administrat Privat, administratorul unui fond cu 213.796 participanti va derula, concomitent, operatiuni de fuziune cu fondurile de mici dimensiuni OTP (20.706 participanti) si Prima Pensie (18.101 participanti).
Participantii care nu sunt de acord cu noile conditii ale fondului absorbant (BCR) se vor putea transfera fara penalitati de transfer la orice alt fond de pensii administrat privat, in termen de 90 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea. Fuziunea se va putea finaliza ulterior acestui termen de 3 luni.
CSSPP a mentionat ca procesul de autorizare a fuziunii in sistemul de pensii private (Pilonul II) cuprinde doua etape, prealabila si definitiva. Astfel, autorizarea definitiva a fuziunii va putea fi decisa numai dupa consultarea participantilor cu privire la noile conditii ale fondului absorbant.
Administratorii fondurilor absorbite – Prima Pensie si OTP – au obligatia de a trimite participantilor, in scris, cu confirmare de primire, noile conditii ale prospectului fondului absorbant si de a ii informa asupra posibilitatii de transfer fara penalitati, in termenul legal mentionat anterior.
Preluarea participantilor care nu s-au transferat de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant cat si preluarea activelor ramase dupa transferul participantilor la alte fonduri de pensii administrate privat se vor efectua dupa obtinerea autorizarii definitive a fuziunii, atunci cand va incepe derularea efectiva a operatiunii de fuziune a fondurilor de pensii administrate privat.
Arbitrul pensiilor a precizat ca de la data comunicarii deciziei de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor de pensii, cele 2 fonduri absorbite nu mai au voie sa incheie noi acte individuale de aderare.
Piata pensiilor private obligatorii (Pilon II) a ajuns la sfarsitul lunii august la 1,85 miliarde lei (438,66 milioane euro).