Companiile vor putea astfel derula operatiuni cu fondurile de pensii Alfa Fond de Pensii administrat privat, respectiv Marfin Fond de Pensii administrat Privat si Fondul de pensii administrat privat Fiducia (in cazul MKB).
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a mai autorizat, ca broker de pensii private, pe pilonul II societatile: AG2R Alfa Consult Broker de Pensii Private SRL si Contacts Broker de Pensii Private SRL.
Pana in prezent, CSSPP a avizat 17 administratori autorizati si 14 societati de administrare de fonduri de pensii obligatorii (pilonul II).
De luni, ne putem alege furnizorul de pensii
Incepand de luni, 17 septembrie, contribuabilii au la dispozitie patru luni pentru a opta pentru un fond de pensii obligatorii. Daca nu-si vor exprima optiunea, ei vor fi distribuiti aleatoriu, pe baza unui algoritm care ia in calcul baza de clienti deja atrasa de jucatorii din piata.
Sunt obligate sa adere la un fond de pensii obligatorii persoanele cu varste pana la 35 de ani. Persoanele de pana la 45 de ani au posibilitatea de a se inscrie optional in acest sistem.
Business-ul care va asigura „o batranete linistita” milioanelor de romani ce vor intra in sistem va avea randamente diferite, in functie de alegerea administratorului si a schemei de economisire.
Un calcul realizat de analistii Allianz arata ca o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani ar putea aduce o pensie de 140 de euro, pe timp de 15 ani. Estimarile vizeaza un randament mediu anual de 7%.
Un alt calcul, realizat de ING, arata ca la o contributie lunara mai mare, de 100 de euro pe luna, timp de 30 de ani, suma disponibila se va ridica la aproape 80.000 de euro.
Cel mai bun sistem de pensii private este considerat cel din Danemarca. In Europa de Est, sistemul s-a dezvoltat inegal. Daca in Estonia a fost un succes (94% dintre contribuabili contribuie la fondurile private, sistemul fiind lansat in 2002), in Croatia si Cehia, nivelul este la doar 25%.