- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

\”Arbitrul\” pensiilor: Vrem sa crestem spre 1.000 de euro sumele deductibile la facultative

10 Jun, 00:01 • adrian.mihaltianu
Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness despre piata pensiilor facultative, randamentele si deductibilitatile din domeniu, precum si viitoare acte legislative.
\Arbitrul\ pensiilor: Vrem sa crestem spre 1.000 de euro sumele deductibile la facultative

DailyBusiness:

Cate companii vor intra in acest an pe piata pensiilor private (pilonul III)?
Mircea Oancea: S-au anuntat cel putin 5-6, insa vom vedea cate din intentiile respective se materializeaza, intrucat este un proces, in primul rand de evaluare din partea actionarilor, de luare a decizilor, de alocare de fonduri. Insa trei noi operatori vor intra sigur in acest an.

DB: Care sunt acestia?
MO: Este in curs de autorizare Asirom Concordia, in ultima faza a procedurilor. Si-au anuntat intentia si cei de la Generali si cred sa se vor materializa destul de curand intentiile. Nu stiu, in momentul de fata, in ce stadiu se afla celelalte companii, dar este un proces de consolidare.

DB: Cat timp dureaza autorizarea unui fond de pensii facultative si care sunt procedurile?
MO: Depinde. Procedurile de autorizare, conform legii, sunt incheiate intr-un termen de 30 de zile de la depunerea solicitarii. Insa, daca documentatia nu este completa sau se solicita alte informatii care trebuie completate, ea se poate prelungi. Depinde in primul rand de capacitatea solicitantului de a oferi toate datele necesare si de a avea documentatia foarte bine intocmita.

DB: Am vazut ca fondurile au avut un randament mediu foarte mic, de 0,24% in primele 11 luni de functionare. Care sunt cauzele?
MO: Cred ca ne grabim sa facem aprecieri si acestea nu sunt relevante pentru momentul de fata. Acesta este un randament mediu, care include unul din fonduri ce a avut o scadere mai mare (OTP Strateg – n.r.) si care scade randamentul mediu. Dar pentru 11 luni de functionare, in conditiile in care volumul de active a fost redus si diversificarea activelor a fost la fel de redusa, este normal ca acesta sa fie rezultatul, unul nerelevant pentru moment.

DB: Dupa cat timp devine relevant randamentul?
MO: Este nerelevant pentru nici un an de zile de activitate a fondurilor pe piata pensiilor facultative din Romania. Parerea mea este ca nu va fi relevant nici pentru doi, nici pentru trei ani.De la cinci ani in sus se poate cu adevarat judeca performanta unui fond de pensii, a unor investitii in piata pensiilor private.

DB: Ce credeti ca s-a intamplat cu fondul OTP Strateg, care a inregistrat acel randament pe minus (-24%)?
MO: A avut o strategie diferita de inceput. Celelalte fonduri au renuntat la o parte din cheltuielile de administrare, tocmai pentru a nu afecta rendamentul investitional. Ei (reprezentantii OTP – n.r.) au aplicat prospectul schemei de pensii asa cum a fost la inceput, cu cheltuieli mai mari. In primul rand, numarul de participanti si cel de active nu au crescut asa cum si-au propus la inceput. Asta nu inseamna ca ei nu pot sa revina si sa schimbe trendul respectiv.

DB: Cum credeti ca vor evolua randamentele?
MO: Ramane de vazut. In primul rand, noi vom face evaluari ale randamentelor, ale performantelor, dupa doi ani de functionare. Dupa cum am spus, OTP Strateg a intrat pe piata in octombrie 2007 si are in prezent 318 participanti, foarte putin. Asta vom judeca in octombrie 2010. In octombrie 2009 vom analiza pentru prima data performantele. Acestea trebuie sa se incadreze in acea marja raportata la randamentul mediu al pietei. Si daca vor fi cu mult sub aceasta, vor avea un an de zile sa-si schimbe politica si sa se incadreze in marja respectiva, sa nu-si piarda licenta de functionare.

DB: Va creste valoarea deductibilitatii in acest an?
MO: Este si dorinta noastra. Daca vom reusi sa convingem factorul de decizie, respectiv Ministerul Economiei si Finantelor si Parlamentul, sa accepte in bugetul de stat pe 2009 aceste facilitati fiscale si sa le consemneze in Codul Fiscal, va fi o premiza ca sa putem sa propunem modificarea legii 204, a pensiilor facultative. Este vorba de trei acte normative ce trebuie modificate in sensul acesta. In principiu, toata lumea a inteles ca este necesar sa incurajam pensile facultative prin aceste facilitati mai mari. Ramane sa vedem in ce termen putem sa obtinem acest lucru.

DB: Cat ar trebui sa fie deductibilitatea pentru a atrage mai multi participanti?
MO: Orice suma este buna. Dar cu cat este mai mare, cu atat mai bine. Acum este 200 euro pe an pentru fiecare participant, insa noi vrem o majorare pana la 500-1.000 euro. Sunt mai multe modalitati de a aplica deductibilitatile. Una ar putea fi cresterea graduala a valorii in functie de suma investita. Acum analizam variantele si vom propune una din acestea.

DB: Ce impact ar putea avea aceasta masura asupra bugetului de stat?
MO: Vom evalua si impactul bugetar. Oricum impactul este unul minor, daca facem socoteala la o deductibilitate de 1.000 euro, la o previziune pentru anul 2009 de maxim 400.000 de participanti pe pilonul III. Ar fi o suma infima pentru bugetul de stat. Insa impactul s-ar vedea in cativa ani de zile si va fi unul favorabil asupra economisirii.

DB: De ce credeti ca romanii au fost putin reticenti in a-si face o pensie facultativa?
MO: Este firesc sa fie asa, pentru ca romanii, ca multi din locuitorii din acesta parte a Europei, nu au inca o cultura financiara, nu cunosc mecanismele de functionare ale sistemului. Pe viitor este necesar sa facem cu totii mai mult in acest sens, pentru ca nu este suficient sa punem in aplicare un sistem cum a fost pilonul III si pilonul II, ci trebuie ca el sa fie sustinut printr-o informare corespunzatoare si prin facilitati corespunzatoare.

[quote=Mircea Oancea, presedinte CSSPP]Obligativitatea si deductibilitatile fiscale fac ca oamenii sa castige incredere si sa constientizeze nevoia de economisire in vederea pensionarii[/quote]
DB: Cati participanti estimati ca vor fi la sfarsitul acestui an pe piata pensiilor facultative?
MO: In prezent sunt inscrisi aproape 90.000 de participanti pe pilonul III, iar pana la sfarsitul anului nu vom depasi cu siguranta 200.000. Pentru anul viitor ne asteptam la un numar intre 300.000 si 400.000 de participanti.

DB: Ce fel de sanctiuni au primit pana acum fondurile de pensii facultative?
MO: Deocamdata am aplicat, acolo unde s-au incalcat anumite prevederi legale minore, care tin de inceputul functionarii, numai avertismente scrise (sanctiunea cea mai mica din legislatie) si am dat termene de conformare. Daca aceste termene nu vor fi respectate, sanctiunile vor deveni mai dure.

DB: Aviva a fost sanctionata de doua ori. A mai fost sanctionat si alt fond?
MO: Deocamdata nu, pentru ca suntem in perioada de control, urmam un program in acest sens.

DB: Cum vor fi distribuite pensiile, sub forma unei prime unice sau in rate lunare?
MO: Pana la elaborarea si adoptarea legii privind plata pensiilor, sumele se vor plati integral din contul participantului de catre administratorul de pensii. Deocamdata nu avem furnizori de pensii, pentru ca nu avem acesta lege, insa in situatiile de exceptie, cum ar fi invaliditate si deces, se platesc sumele integral. Dupa care, se aplica legea privind conditiile de plata, adica vor fi plati integrale, daca sunt sume mai mici decat cele minime, pentru a aloca o pensie, sau se pot plati in rate pe parcursul a 5 ani.

DB: Ce norme referitoare la pensiile private vor aparea in curand?
MO: Deocamdata lucram la normele privind procedurile de supraveghere si administrare speciale. Lucram la norma, pusa deja in dezbatere publica, privind plata sumelor in caz de invaliditate si deces si vom avea in vedere si reglementarile secundare – normele de aplicare a legii pensiilor private (privind plata acestora – n.r.), atunci cand vom avea aceasta lege. Asteptam ca Ministerul Muncii sa finalizeze negocierea contractului cu consultantul IOS Partners din America, desemnat pentru elaborarea acestei legi. Apoi legea merge in Parlament, ulterior noi va trebui sa o punem in aplicare.

DB: Ce va cuprinde legea privind plata pensiilor private?
MO: Este un intreg sistem. Este vorba despre autorizarea unor firme care sa devina furnizori de pensii, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca, in ce conditii platesc pensiile, cum se calculeaza pensiile. Va fi o lege foarte complexa, ce va completa intreg cadrul legislativ din domeniul pensiilor private.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii