Sindicalistii de la Solidaritatea, ce reprezinta aproape 4000 din cei 14.000 de salariati ai combinatului, au anuntat ca vor continua greva, mai ales ca la negocierile de luni, patronatul a evitat sa atace subiectul cresterilor salariale.
Liderii grevistilor de la Solidaritatea i-au anuntat, marti, pe cei aproape 500 de protestatari adunati in fata portii combinatului ArcelorMittal Galati ca, daca administratia nu ii cheama la negocieri salariale pana la ora 14.00, ii vor indemna pe muncitori sa „aduca la zero” activitatatea.
„Daca pana la ora 14:00 nu ne vor chema la negocieri salariale – si nu la discutii tehnice legate de securitatea instalatiilor pe timpul grevei – pana diseara vom aduce la zero activitatea din combinat, sa il inchidem si sa nu mai fie deschis niciodata acest cancer al orasului”, a declarat presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber.
Potrivit liderilor sindicali, in jur de 700 de siderurgisti din fiecare tura au incetat activitatea in prima zi de greva. Solidaritatea s-a angajat ca le va plati acestora fiecare zi de participare la protest. Astfel, muncitorii care si-au anuntat participarea la greva inainte de inceperea acesteia vor primi cate 15 lei pe zi, iar cei care adera la protest dupa inceperea acestuia vor primi zece lei pe zi.
Solidaritatea a declansat greva generala pe termen nelimitat din cauza neintelegerilor cu administratia ArcelorMittal Galati cu privire la cresterile salariale aplicabile in acest an.
Grevistii vor sustine, miercuri, 16 aprilie, incepand cu ora 14.00, un miting in fata portii principale a combinatului, miting la care sunt asteptati lideri sindicali din Pitesti, Hunedoara, Slatina si Bucuresti.
Celelalte doua organizatii sindicale negociatoare – Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom si Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere (UTSL) de la Cai Ferate Uzinale – au acceptat deja oferta avansata de administratia ArcelorMittal Galati.
Reprezentantii celor doua organizatii sindicale si cei ai patronatului au semnat un acord miercuri, 9 aprilie. Actul aditional incheiat prevede eliminarea grupelor 1 si 2 de salarizare si promovarea angajatilor direct in grupa 3, precum si acordarea unei cresteri salariale de 9,5% dar nu mai putin de 100 de lei, a unui bonus anual de 2% din salariul incasat in ultimele 12 luni, ajutoare sociale majorate in caz de deces sau accident de munca si prima de Pasti de 200 de lei, cu 80 de lei mai mare decat pana acum. Toate drepturile convenite se aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2008 si se acorda cumulativ panala Pasti.
Documentul semnat expira, insa, la 31 decembrie 2008, ceea ce elimina posibilitatea unei alte negocieri salariale in cursul acestui an. Tocmai aceasta este principala nemultumire a sindicatului Solidaritatea, cel care a declansat luni greva generala.
Organizatia s-a aratat dispusa sa accepte, la randul sau, aceasta ultima oferta a patronatului, dar numai daca partenerii sociali vor relua negocierile in luna mai, pentru a permite acordarea unei a doua majorari salariale pana la finele acestui an. In cazul in care patronatul la varianta unei negocieri unice in 2008, Solidaritatea cere cresterea salariului fiecarui angajat cu 275 de lei de la 1 ianuarie, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei.
In prezent, salariul minim in combinatul ArcelorMittal Galati este de 610 lei.
ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.